Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Δανικές ανησυχίες για Τουρκία


Η εφημερίδα Berlingske Tidende (έκδοση 10.07) δημοσίευσε άρθρο του δημοσιογράφου Kristian Klarskov με τίτλο «Το Δανικό Λαϊκό Κόμμα επιτίθεται στον Anders Fogh Rasmussen», το οποίο αναφέρεται στις αντιδράσεις, οι οποίες προκλήθηκαν στη Δανία, λόγω των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, ο οποίος πιστεύει ότι η ΕΕ συμπεριφέρεται «άδικα» στην Τουρκία. Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Σύμβουλος του Δανικού Λαϊκού Κόμματος, Søren Espersen πιστεύει ότι ο Anders Fogh Rasmussen διαπράττει ένα σοβαρό λάθος, καθώς θα έπρεπε, αντί να κατηγορεί την ΕΕ, να ασκήσει κριτική στον Τούρκο Πρωθυπουργό, Recep Tayip Erdogan. «Η πρόταση του Anders Fogh Rasmussen, σχετικά με την ανάγκη προσέγγισης της Τουρκίας αποτελεί διαστρέβλωση. Θα ήταν πολύ καλύτερα εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποιούσε την Τουρκία. Ο Anders Fogh Rasmussen απογοητεύει, όταν δεν προσπαθεί να βάλει στην θέση του τον Τούρκο Πρωθυπουργό αλλά κάνει το εντελώς αντίθετο», δήλωσε ο Søren Espersen. Σύμφωνα με τον Søren Espersen, η Τουρκία έχει, τους τελευταίους μήνες, ακολουθήσει μία επικίνδυνη τροχιά, όσον αφορά το ΝΑΤΟ, καθώς άρχισε να φλερτάρει με το Ιράν, ενώ η πολιτική της απέναντι στο Ισραήλ είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Στους κόλπους των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έχει εκδηλωθεί ανησυχία για την πολιτική της Τουρκίας και για αυτό το λόγο, αποφασίσθηκε να συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σε επόμενη συνάντησή τους το εν λόγω θέμα, προκειμένου να βρουν με ποιο τρόπο θα επηρεάσουν την Τουρκία υπέρ της Δύσης.
Ο Søren Espersen κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ άσκησε κριτική στην απόφαση της Δανίας να αποχωρήσει από προγράμματα του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί, όμως, να κατανοήσει για ποιους λόγους ο Anders Fogh Rasmussen δεν ασκεί την ίδια κριτική στην Τουρκία.
Ο Anders Fogh Rasmussen, ο οποίος είχε εκφράσει τη δυσπιστία του για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, από τη θέση του Πρωθυπουργού, δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια για την υπόθεση. Η Δανή Υπουργός Άμυνας, Gitte Lillelund Bech κατανοεί τις απόψεις του Anders Fogh Rasmussen αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι η δανική κυβέρνηση, λόγω των αυτοεξαιρέσεων, δεν είναι σε θέση να επηρεάσει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. «Η Δανία υποστηρίζει μία στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και είναι φυσιολογικό οι χώρες, οι οποίες δεν ανήκουν στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, να έχουν την προσδοκία για την συμμετοχή τους σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, εφόσον συνεισφέρουν σε επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται είτε από την ΕΕ είτε από το ΝΑΤΟ», δήλωσε η Δανή Υπουργός Άμυνας.
Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Σύμβουλος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, Jeppe Kofod πιστεύει ότι ο Anders Fogh Rasmussen θα πρέπει να βελτιώσει την πολιτική του, σχετικά με τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία σαφής γραμμή σε αυτά που πράττουμε. Ο Anders Fogh Rasmussen θα πρέπει να θυμάται ότι δεν είναι υπουργός εξωτερικών αλλά Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Jeppe Kofod.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP