Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Εντός του 2011 προβλέπεται να τεθεί η τουρκική παραγγελία για τα πρώτα 6 F-35


Εντός του 2011 προβλέπεται να τεθεί εκτός απροόπτου η τουρκική παραγγελία για τα πρώτα 6 F-35. Με βάση την παλαιότερη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης η Αεροπορία της χώρας προβλέπεται να αποκτήσει 100 αεροσκάφη F-35 συνολικού κόστους 10-11 δις δολάρια.

Σύμφωνα με δηλώσει ς του διευθυντή της SSM Τούρκοι αξιωματούχοι πρόκειται να συζητήσουν με Αμερικανούς ομολόγους τους για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τη συγκεκριμένη παραγγελία. Παρά το γεγονός ότι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής του μαχητικού έχουν λάβει υποκατασκευαστικό έργο αξίας 5 δις ευρώ η πρόσφατη αύξηση του κόστους του μαχητικού έχουν ωθήσει προς τα πάνω και το συνολικό κόστος του τουρκικού προγράμματος απόκτησης των F-35 από τα 11 δις δολάρια στα 13 δις δολάρια.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης οι τουρκικές εταιρείες πιέζουν ώστε να λάβουν επιπρόσθετο έργο αξίας 1 δις δολαρίων σε αντιστάθμισμα αυτής της εξέλιξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Τούρκων αναλυτών εάν Τουρκία παραγγείλει τα πρώτα 6 αεροσκάφη το 2011 οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2015. Εάν η παραγγελία δεν δοθεί το 2011 αυτό δεν θα σημαίνει ότι η όλη προσπάθεια απέτυχε αλλά ότι δεν υπήρξε συμφωνία στον οικονομικό τομέα της παραγγελίας.

Παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα η ΤΑΙ θα πρέπει μέσα σε 18 μήνες να έχει ολοκληρώσει τν σύνταξη του φάκελου των προδιαγραφών για το νέο υπό ανάπτυξη μαχητικό της Τουρκίας το οποίο από την δεκαετία του 2020 θα πρέπει να αρχίσει να αντικαθιστά τα F-4E Phantom.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP