Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Η “καυτή ατζέντα” Ερντογάν. Τι περιλαμβάνει;


Μετά τους πανηγυρισμούς η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να το ρίξει …στους προβληματισμούς. Όπως μεταδίδει από την Τουρκία ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Άρης Αμπατζής τα προβλήματα που έχει η ατζέντα Ερντογάν δεν είναι απλά. Αντιθέτως.

Καυτά ζητήματα όπως το νέο σύνταγμα, το κουρδικό, τα ερωτήματα γύρω από το πότε ακριβώς λήγει η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και άλλα συνιστούν τη δύσκολη ατζέντα της κυβέρνησης. Η υπόθεση του νέου συντάγματος απασχολεί εδώ και καιρό για τα καλά τον τουρκικό πολιτικό κόσμο. Αναμένεται να υπάρξει έντονη συζήτηση, αφού με το σύνταγμα θα πρέπει διευθετηθούν μια σειρά από ζητήματα που εδώ και πολλά χρόνια προκαλούν ένταση, όπως η μαντίλα, το εκπαιδευτικό σύστημα και το προεδρικό σύστημα, υπέρ του οποίου τάσσεται ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνδυασμό με το σύνταγμα θα υπάρξει συζήτηση και για νομοθετικές ρυθμίσεις σε νόμους, μεταξύ των οποίων είναι και αυτοί για τα πολιτικά κόμμα και τις εκλογές.

Δεύτερο σημαντικό θέμα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το κουρδικό.
Η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δύναμης του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, κάνει ακόμα πιο ανάγλυφη τη πίεση για αντιμετώπιση του θέματος.
Πέρα από τα ζητήματα δικαιωμάτων που προτάσσει το κόμμα αυτό, εδώ και καιρό είναι υπό συζήτηση στην Τουρκία το αν και κατά πόσο, ο έγκλειστος στη φυλακή ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, μπορεί να είναι συνομιλητής του τουρκικού κράτους.


Ζήτημα που θα προκαλέσει ένταση είναι και η υπόθεση της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Είχε εκλεγεί στις 22 Αυγούστου 2007 για επταετή θητεία.
Στο μεταξύ,όμως, αναθεωρήθηκε το σύνταγμα το οποίο πλέον προβλέπει πενταετή θητεία για πρόεδρο, ο οποίος θα εκλέγεται με τη λαϊκή ψήφο και όχι από την εθνοσυνέλευση.
Οι απόψεις του πολιτικού και του νομικού κόσμου στην Τουρκία διίστανται ως προς το αν η θητεία του Γκιουλ ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2012 ή το 2014.


Άλλο ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής, θα είναι η υπόθεση με τους δύο υποψηφίους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που αναμένεται να εκλεγούν, αλλά είναι προφυλακισμένοι στο πλαίσιο της υπόθεσης “Εργκενεκόν”.
Από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή θα εξαρτηθεί το αν θα μπορέσουν να πάρουν το αξίωμα αν εκλεγούν.
Πρόκειται για τον σχολιαστή της εφημερίδας “Τζουμχουριέτ” Μουσταφά Μπαλμπάϊ και τον ιδιοκτήτη ιδιωτικού νοσοκομείου στην Άγκυρα γιατρό Μεχμέτ Χαμπέραλ.


Τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει η οικονομία, η υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τους πραξικοπηματίες του 1980 και το θέμα των πυρηνικών σταθμών είναι άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα.

Ως προς την εξωτερική πολιτική, τα δύο άμεσα θέματα έχουν ελληνοτουρκικό ενδιαφέρον.
Πρώτον, εντός του Ιουνίου αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η τακτική ετήσια κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς.
Η διαδικασία των εκλογών και του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία μπορεί να καθυστερήσουν τη συνάντηση.


Δεύτερο είναι το Κυπριακό, αφού στις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη η τριμερής συνάντηση με παρόντα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.
Καυτή ατζέντα περιμένει τη νέα τουρκική κυβέρνηση και σε θέματα που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Τέλος, παρουσιάζει ενδιαφέρον το κατά πόσο θα συνεχιστεί η κατάσταση απραξίας στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

onalert.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP