Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Εγκεμέν Μπαγίς: «Συζητάμε για όλα τα θέματα του Αιγαίου»


Αν βγείτε δυνατότεροι από τις σημερινές εκλογές στη χώρα σας μήπως να περιμένουμε έναν νέο γύρο πιο αποτελεσματικών διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο;

Έχουμε μία χρυσή ευκαιρία για πρόοδο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις κυρίως χάρη στους δύο γενναίους πρωθυπουργούς που βρίσκονται στην εξουσία αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και την Ελλάδα. Είναι αποφασισμένοι και οι δύο να λύσουν τις διμερείς διαφορές και να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Για να δώσω συγκεκριμένο παράδειγμα, ενώ οι συνολικές επενδύσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία ήταν γύρω στα 56 εκατ. δολ. το 2001, έφτασαν τα 6,5 δισ. δολάρια το 2010. Αυτό είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη του πόσο θετικά οι επιχειρηματικές μας κοινότητες αντιλαμβάνονται το ειρηνικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Εμείς ως Τουρκία, θέλουμε να δούμε το Αιγαίο να μετατρέπεται σε θάλασσα φιλίας και συνεργασίας. Αν θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις δεν έχουμε παρά να διευθετήσουμε τα χρόνια προβλήματα, όπως το Αιγαίο και το Κυπριακό. Γι’ αυτό οι διερευνητικές επαφές πρέπει να διεξάγονται με προσεκτικό τρόπο και από τις δύο πλευρές. Αν η Τουρκία και η Ελλάδα λύσουν τα προβλήματα τους το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος θα μετατραπούν σε παράδεισο για τον τουρισμό και το εμπόριο.

Κάποια κόμματα στην Τουρκία ισχυρίζονται ότι το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή από το 2004. Ποια είναι η γνώμη σας όσον αφορά αυτούς τους ισχυρισμούς;

Η θέση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Όλα τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο συζητιούνται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Ποία θα είναι η στάση της Τουρκίας απέναντι στο Κυπριακό μετά τις εκλογές; Φοβάστε την περίοδο που η Κύπρος θα ασκεί την προεδρία στην Ε.Ε;

Αν και κάποιοι έχουν την άποψη ότι η κυπριακή προεδρία θα «σακατέψει» τις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις για 6 μήνες θεωρώ, αντίθετα, ότι είναι ευκαιρία.

Θα δώσει την ευκαιρία στους Ελληνοκύπριους να δείξουν ότι έχουν φτάσει στην πολιτική ωριμότητα να υπολογίζουν σωστά τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα δούμε αν μία χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. θα προτιμήσει να έχει απομονωμένους ανθρώπους στη νησί ή θέλει την ειρήνη. Είναι ώρα πια για θαρραλέα βήματα και να φτάσουμε σε μία λύση στην Κύπρο, αλλά δυστυχώς αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την Τουρκία, θα πρέπει να ξεπεραστεί η αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων, που κρατά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όμηρο.

Μετά τις εκλογές, η ελληνική κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να ελπίζει στην επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης; Αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που θα σας ενισχύσει αρκετά, δεν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσετε ένα βήμα πιο πέρα στο θέμα της Χάλκης;

Σήμερα υπάρχουν περίπου 2.500 χιλιάδες Ελληνορθόδοξοι πολίτες που ζουν στην Τουρκία. Έχουμε ζήσει μαζί, έχουμε μοιραστεί τον ίδιο τόπο, το ίδιο φαγητό, τις ίδιες Λύπες και την ίδια ευτυχία. Όταν οι συμπολίτες μας έχουν προβλήματα όσον αφορά τις θρησκευτικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες εξετάζουμε και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Κάνουμε ότι μπορούμε. Είμαστε η κυβέρνηση που έχει διευκολύνει κι έχει ανταποκριθεί περισσότερο στα αιτήματα των μειονοτήτων.

Υπάρχουν κάποια νομικά εμπόδια μπροστά μας τα οποία θα ξεπεράσουμε. Πρέπει να κάνουμε αυτό που απαιτεί ο νόμος. Αλλά χρειάζεται μία πολυδιάστατη προσέγγιση. Πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερώς και τους νόμους και το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι αρμόδιοι υπουργοί και θεσμοί εργάζονται ως προς το να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Γιατί συχνά θέτετε ζήτημα αμοιβαιότητας για την επαναλειτουργία της Χάλκης, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν ανάλογα βήματα και στη δυτική Θράκη; Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας σε τέτοια ζητήματα και ούτε εξάλλου η Συνθήκη της Λοζάννης κάνει λόγο για αμοιβαιότητα στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεν εξετάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό το πρίσμα της αμοιβαιότητας. Ωστόσο, η ευαισθησία του τουρκικού λαού για τα αδέλφια του και τους συγγενείς του θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αυτό που ζητούν οι τουρκικές μειονότητες στη Θράκη από την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για τους Τούρκους και να λύσει τα προβλήματα που έχουν σχέση με την εκλογή του κλήρου τους την ανεργία και τα δικαιώματα σχετικά με τη σύσταση μειονοτικών ιδρυμάτων. Εδώ δεν αναφέρομαι σε αμοιβαιότητα, αλλά σε παράλληλα βήματα, βασισμένα στην καλή θέληση.

Ο χρόνος έχει αποδείξει ότι ο Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός μας έχουν τη θέληση. Αυτό θα διευκολύνει τη διευθέτηση κάθε διαφοράς που έχει αφήσει πίσω της η Ιστορία. Δεν υπάρχουν άλυτες διαφορές και προβλήματα, αν υπάρχει καλή βούληση.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το ΑΚΡ αν έχει μία εύκολη νίκη σήμερα, και ποια θα είναι τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης;

Θα συνεχίσουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την κοινωνικο-οικονομική μεταμόρφωση. Η διαφορά που έχει το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με την αντιπολίτευση έγκειται στο ότι εμείς κοιτάζουμε μπροστά, με καινοτόμα και εμπνευσμένα σχέδια, ενώ η αντιπολίτευση απασχολείται με κηρύγματα λαϊκισμού. Δεδομένου ότι δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέδια, βρίσκω πολύ ειρωνικό όταν ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρουσιάζει σχέδιο και προτάσεις για την ελληνική οικονομία. Δήλωσε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να σώσει τη χώρα του από μία σημαντική κρίση. Μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου και με τα δικά μας σχέδια. Μπορούν να στηριχθούν επάνω μας. Ερχόμαστε στην εξουσία στην Τουρκία». Καλύτερα ο κ. Κιλιτσντάρογλου να επικεντρωθεί στο πώς θα σώσει το δικό του κόμμα.

Ποια είναι το επόμενα βήματα όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική σας; Το δόγμα περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες θα συνεχίσει να είναι η κορωνίδα της εξωτερικής σας πολιτικής;

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στην ενταξιακή πορεία προς την Ε.Ε. μέσω μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα, που θα ενισχύσουν ης ατομικές ελευθερίες και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μας. Στόχος μας είναι ένταξη μέχρι το τέλος του 2014…

Όσον αφορά το δόγμα περί μηδενικών προβλημάτων, η πολιτική μας έχει κάνει την Τουρκία παράδεισο σταθερότητας και άξια να μεσολαβεί ώστε να βρεθεί λύση στα χρόνια προβλήματα της περιοχής.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: REAL NEWS

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP