Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΓΕΝΝΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ


Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ fakatselis@enet.gr

Η πρόσφατη αποκάλυψη ενός μαζικού τάφου στο Μουτκί της επαρχίας Μπιτλίς στην Ανατολία υπενθύμισε την τραγική πραγματικότητα των «αδιευκρίνιστων» παρακρατικών δολοφονιών και εξαφανίσεων κούρδων αγωνιστών στις νοτιοανατολικές εσχατιές της τουρκικής επικράτειας.

Το θέμα αυτό αποτελεί μέρος του λεγόμενου «κουρδικού ζητήματος» που ταλανίζει την τουρκική εσωτερική πολιτική, καθώς η καταγραφή και το άνοιγμα των μαζικών τάφων, ο εντοπισμός των δολοφόνων και η προσαγωγή τους σε δίκη αποτελούν πάγιο αίτημα της κουρδικής πλευράς.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να προσαρμοστεί η Τουρκία στις απαιτήσεις της διεθνούς νομιμότητας και να οδηγήσει τους υπευθύνους ενώπιον της Δικαιοσύνης», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ψήφισμα που εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο μετά από σχετική σύνοδό της στη Σμύρνη.

Στην Τουρκία έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται ένα κίνημα ειρηνικών καθιστικών διαμαρτυριών με σύνθημα «Να βρεθούν οι αγνοούμενοι-Να δικαστούν οι υπεύθυνοι», με σκοπό να πιεστεί η κυβέρνηση Ερντογάν και να εντάξει το θέμα στο συνολικό πρόγραμμα «εκδημοκρατισμού» της Τουρκίας.

Από την πλευρά της η Αγκυρα επιχειρεί να θολώσει τα νερά, ξεκινώντας εκστρατεία αντιπερισπασμού, διοχετεύοντας στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες πληροφορίες για ανακάλυψη ομαδικών τάφων τούρκων πολιτών και στρατιωτών που εκτελέστηκαν από μαχητές του κουρδικού αντάρτικου.

Πρόσφατο δημοσίευμα της αντικυβερνητικής εφημερίδας «Χουριέτ» του ομίλου Ντογκάν, με τον οποίο η ισλαμική κυβέρνηση -βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση- περιλαμβάνει χάρτη ομαδικών τάφων στην Ανατολία, τον οποίο συνέταξε η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με όσα στοιχεία μπόρεσε να συλλέξει. Αν και ο χάρτης δεν αποδίδει στο σύνολό της την τραγική πραγματικότητα, δίνει μια εικόνα της κατάστασης.

AGRI, - Μετά την ανεύρεση και εκσκαφή μαζικών τάφων στο Mutki και στην Dersim, ένας ακόμη μαζικός τάφος βρέθηκε στο Agri, με οστά Κούρδων Μαχητών και πολιτών.Ένα ντόπιος κάτοικος που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, δήλωσε ότι Κούρδοι μαχητές οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε μάχη με τους Τούρκους στρατιώτες, θάφτηκαν στην αυλή του δήμου το 1989 και το 1994. Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι σε ένα άλλο χωριό βρίσκονται θαμένοι σε ομαδικό τάφο 5 Κούρδοι Μαχητές του PKK και 5 πολίτες οι οποίοι σκοτώθηκαν τον Αυγούστου 1994.

Ο επικεφαλής του δήμου και μέλος του BDP ισχυρίστηκε ότι 23 αντάρτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε μάχη το 1994, των οποίων τα σώματα έχουν ταφεί ομαδικά στην πίσω αυλή του δήμου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκατοντάδες των Κούρδων ανταρτών που έχασαν τη ζωή τους το 1990-2000 και εκατοντάδες Κούρδων αμάχων που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της τουρκικής στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν, έχουν ταφεί ομαδικά σε μαζικούς τάφους.

Εnet.gr/,English.rojhelat.eu/

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP