Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η Τουρκία είναι ο κυρίαρχος της Μέσης Ανατολής


Ειδικού Συνεργάτη

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy», στο τελευταίο του τεύχος αναφέρει ότι τη στιγμή αυτή η Τουρκία και το Ιράν είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Στο τεύχος του Ιουνίου το ίδιο περιοδικό έγραφε ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Σήμερα , γράφει, πως η Τουρκία πρωταγωνιστεί σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο και ο κ. Ερντογάν είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός σε όλο τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο.

Η είδηση αυτή μας θύμισε το Σχέδιο της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» του Ντικ Τσένι και της Κοντολίζα Ράις που πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νέμεσις» τον Μάρτιο του 2004.

Η ύπαρξη ενός τέτοιο σχεδίου έγινε γνωστή από άρθρο του Hans Binnendijk που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Focus on the Middle East», όπου καταγράφονταν οι κίνδυνοι που απειλούν τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ουάσιγκτον για να εξασφαλίσει τις ενεργειακές πηγές, την ασφάλεια του Ισραήλ και να περιορίσει όλα τα πολιτικά κινήματα που εμφανίζονται σε αυτήν.

Στη συνέχεια βλέπουμε μεθοδικά την εφαρμογή του σχεδίου βήμα προς βήμα . Οι ΗΠΑ κατέλαβαν το Αφγανιστάν, ελέγχουν το Πακιστάν, εισέβαλαν στο Ιράκ , έχουν στείλει στρατό στη Σομαλία και απειλούν το Ιράν.

Ο τότε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ , κ. Νίκολας Μπερνς σε ομιλία του στην Πράγα ανέπτυξε το θέμα «ΝΑΤΟ και Μεγάλη Μέση Ανατολή» (19/10/2003).

Πίσω από τα ωραία λόγια για ανεξαρτησία και ευημερία στη Μέση Ανατολή της πρώην υπουργού εξωτερικών κ. Ράις και του Αντιπροέδρου κ. Τσένι προκύπτει ότι στόχος των ΗΠΑ είναι:
-Απόλυτος έλεγχος των ενεργειακών πηγών.
-Αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών της περιοχής
-Εγκαθίδρυση κυβερνήσεων που θα τελούν υπό τον στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο της Δύσης
-Περιορισμός των δραστηριοτήτων της Ε.Ε., της Ρωσίας και της Κίνας στις περιοχές του Καυκάσου, της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Ασίας και της Μεσογείου.
-Η ανάπτυξη μιας ισλαμικής αντίληψης στην περιοχή αυτή, με πρότυπο την Τουρκία που θα είναι εύπεπτη από τη Δύση.
-Μείωση του πληθυσμού
-Η στρατιωτική και πολιτική αποδυνάμωση των κρατών με πρόσχημα την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτά έλεγαν τότε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αξίζει επίσης να δούμε και την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για το θέμα αυτό στις 27.2.2004:

«Όπως ξέρετε, το θέμα του σχεδίου της Μεγάλης Μέσης Ανατολής απασχολεί εδώ και καιρό την κοινή γνώμη. Εκτιμούμε ότι το θέμα θα παραμείνει για καιρό στην επικαιρότητα.
Το περιεχόμενο και η ουσία του σχεδίου δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμα. Το θέμα αξιολογείται σε όλα τα επίπεδα του Γενικού Επιτελείου και αναλύονται οι στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας. Προς το παρόν δεν θέλουμε να μοιραστούμε τις απόψεις μας με την κοινή γνώμη».

Φαίνεται λοιπόν ότι οι Τούρκοι έκαναν σωστές εκτιμήσεις και γλίτωσαν , προς το παρόν, όχι μόνο το διαμελισμό της χώρας τους, αλλά απέκτησαν και ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, κάτι που το αποδέχονται όλοι.

Γιατί, όπως βλέπουμε σήμερα απειλούνται με διαμελισμό η Αίγυπτος με τη σύγκρουση Κοπτών Μουσουλμάνων, το Ιράκ , το Σουδάν και φυσικά το Ιράν με εσωτερικές αναταραχές που ήδη άρχισαν να εμφανίζονται.

Για αυτό εξάλλου ο κ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Κουβέιτ κάλεσε τα 57 ισλαμικά κράτη των Μουσουλμάνων να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Προφανώς δεν ήταν πανισλαμική συστράτευση αυτό που πρότεινε ο κ. Ερντογάν, αλλά μια αντίσταση για τα σχέδια της Μεγάλης Μέσης Ανατολής.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP