Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Διαρροή σε διπλωματικούς αγωγούς


Τρόπους για αναβάθμιση της συμμετοχής της στο ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση, που βλέπει την Τουρκία να αξιοποιεί τη γεωγραφική της θέση.Μετατρέπεται έτσι σε κόμβο μεταφοράς προς την Ευρώπη πετρελαίου και αερίου των κοιτασμάτων της Κασπίας και της Ρωσίας (και ίσως μελλοντικά του Ιράν), τη στιγμή που σχέδια στα οποία συμμετέχει η χώρα μας κινδυνεύουν να ναυαγήσουν.

Η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έχει παρουσιάσει εμπλοκή μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας, με τις οποίες εμφανίζονται απρόθυμοι να υλοποιήσουν το έργο. Από το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης επιχείρησαν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της Σόφιας και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ότι πρόκειται για εσωτερικό παιχνίδι σχετικά με τις κατασκευαστικές εταιρείες που θα αναλάβουν το πρόγραμμα.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, πάντως, εμφανίζεται βέβαιο ότι σε περίπου δύο μήνες το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και προσθέτει ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από τους Βουλγάρους ότι το έργο θα προχωρήσει.

Η Αθήνα έχει κι άλλες ανοιχτές δουλειές με τη Σόφια. Στα σκαριά βρίσκεται ένα φιλόδοξο πλάνο για τη δημιουργία αγωγού που θα ξεκινάει από τη βόρεια Ελλάδα (την περιοχή της Καβάλας) και περνώντας από τα εδάφη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα καταλήγει στην Ουγγαρία μεταφέροντας αέριο. Το αέριο θα μεταφέρεται με πλοία σε ειδικό terminal στην Καβάλα και από εκεί θα διοχετεύεται στον αγωγό. Θα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο απάντηση στον Nabucco, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ευρώπη.

Επίσης, ο Κ. Χατζηδάκης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου ο αγωγός TGI που μεταφέρει αέριο από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία να γίνει διπλής κατεύθυνσης προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς αλγερινού αερίου από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Εκείνο που ανησυχεί την ελληνική πλευρά, πάντως, είναι η αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, που είχαν ως αποτέλεσμα και τη διαφοροποίηση της θέσης της Μόσχας για το Κυπριακό (ο Β. Πούτιν στην επίσκεψή του στην Αγκυρα μίλησε για «οικοδόμηση σχέσεων με το τουρκικό τμήμα της Κύπρου»). Οσο και αν οι δηλώσεις αυτές αποδόθηκαν σε «παραδρομή» και λάθη στη μετάφραση, η πραγματικότητα δείχνει ότι με τη συμφωνία των δύο πλευρών, που οδηγεί τον South Stream από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, η Αγκυρα γίνεται μέρος και αυτού του αγωγού.

Εκεί λοιπόν που η Ελλάδα πανηγύριζε για τις σχέσεις της με τη Μόσχα, τώρα μπήκε και η Τουρκία στο παιχνίδι. Κι όχι μόνο αυτό.

Και νέα γραμμή στα σκαριά

Τη στιγμή που η συμφωνία για τη δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει προβλήματα, βρίσκεται πάντα στα σκαριά η δημιουργία εναλλακτικού αγωγού στην Τουρκία, επίσης για την παράκαμψη του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η κυβέρνηση, παρά τις ρωσικές δηλώσεις, επιμένει ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα παραμένουν καλές.

Επισημαίνει, μάλιστα, τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εκπροσώπου της Gazprom και του προέδρου του Συμβουλίου Ενεργειακού Σχεδιασμού Ρ. Μωυσή, για την επέκταση της συμφωνίας προμήθειας ρωσικού αερίου που λήγει το 2016, ώς το 2040.

Παρά τη φαινομενικά ψύχραιμη στάση της όμως, η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της, αφού η Τουρκία σ' αυτή την αναμέτρηση έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, όπως έδειξε και η προσέγγισή της με τη Μόσχα.

Nooz.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP