Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Ατύχημα τουρκικής κορβέτας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων


Σοβαρές υλικές ζημιές υπέστη η τουρκική κορβέτα Βodrum (F-501) κλάσης Α69 όταν προσέκρουσε την Πέμπτη 13 Αυγούστου στον ύφαλο Κουτσόμπα, που βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων κοντά στο Καστελόριζο, με αποτέλεσμα να κοπεί από την καρίνα η συσκευή ανθυποβρυχιακού πολέμου (sonar) τύπου DUBA25.
Υπενθυμίζεται ότι η κορβέτα μαζί με δύο αρματαγωγά του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (ΤDΚ) προέρχονταν από λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου, μέσω Αττάλειας, όπου είχαν μεταβεί για την επέτειο του Αττίλα, αναπτύσσοντας έντονη κινητικότητα στη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρω, πάντα υπό τη διακριτική παρακολούθηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Στην περιοχή κατέφθασαν ΟΥΚ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες εντόπισαν μετά από καταδύσεις στο σημείο την συσκευή, διαπιστώνοντας παράλληλα και ίχνη από άλλη πρόσκρουση, η οποία πιθανόν να προέρχεται από την προπέλα του τουρκικού σκάφους. Υπό εξέταση βρίσκεται η σκοπιμότητα διεξαγωγής επιχείρησης για την ανέλκυση της συσκευής, για την οποία άποψη του γράφοντος είναι ότι αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταδειχθεί διεθνώς η προκλητικότητα της γείτονος και το χαμηλό επιχειρησιακό επίπεδο του ΤDΚ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Αυγούστου 1996 η τουρκική φρεγάτα Yavuz κλάσης ΜΕΚΟ-200ΤΝ προσάραξε στα ελληνικά χωρικά ύδατα 400 γυάρδες και σε βάθος τεσσάρων μέτρων από την ακτή της Κω στο στενό μεταξύ του ακρωτηρίου Αμμόγλωσσα και των τουρκικών ακτών.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP