Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Πάνε κι έρχονται στην Αθήνα οι Τούρκοι


Μεγάλα ανοίγματα προς την Αθήνα κάνει η κατοχική Τουρκία, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη του Γιώργου Παπανδρέου στην επικείμενη αξιολόγησή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο. Μετά την επιστολή Ερντογάν προς το Γιώργο Παπανδρέου, το περιεχόμενο της οποίας δεν κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ, ο Υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. επισκέφθηκε χθες την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Αμέσως μετά, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε δήλωση του Μπαγίς, η οποία ανακοίνωνε την πρόθεση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να μεταβεί και ο ίδιος στην ελληνική πρωτεύουσα και να δει το Γιώργο Παπανδρέου, αλλά η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Υπάρχει ωστόσο προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στις αρχές Δεκεμβρίου.

Με την Κυπριακή Δημοκρατία να επιμένει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να περάσει το ορόσημο του Δεκεμβρίου αλώβητη, εφόσον συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της ίδιας και της Ε.Ε., τη Γαλλία και τη Γερμανία να συνεχίζουν να ευνοούν την ειδική σχέση παρά την πλήρη ένταξη και το Γιώργο Παπανδρέου να επαναλαμβάνει σχεδόν καθημερινά ότι υπό προϋποθέσεις είναι υπέρ της ομαλής συνέχισης του ευρωπαϊκού ονείρου της Τουρκίας, τα κίνητρα των Τούρκων είναι προφανή. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν αφενός μεν τη στήριξη της Ελλάδας στην πορεία τους και αφετέρου την πιθανή άσκηση πιέσεων από την Αθήνα στη Λευκωσία, για να υποστούν τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Αγύριστο κεφάλι
Αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη προς την Αθήνα, ο Εγκεμέν Μπαγίς δεν παρέλειψε να αναλωθεί και πάλι στα «αν», στα πλαίσια της τουρκικής πολιτικής μετατόπισης των ευθυνών για τη μη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Λευκωσία. Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντήθηκαν 45 φορές φέτος, είπε, και ήρθε η στιγμή να δούμε αποτελέσματα από αυτές τις συναντήσεις. «Αν αρθούν οι ‘περιορισμοί’ που εφαρμόζονται εναντίον των Τ/κ, τότε μπορεί να ανοίξουν και τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη», ανέφερε. Όπως εξήγησε περαιτέρω, η Τουρκία βεβαίως και μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. «Η Τουρκία δεν διακατέχεται από κόμπλεξ στο θέμα των λιμανιών», είπε. «Υπάρχει όμως μία απόφαση που ελήφθη στις 26 Απριλίου 2004, στην οποία μετέχει και η Ελλάδα. Αυτή σχετίζεται με την άρση των ‘εμπάργκο’», ισχυρίστηκε. «Εάν τερματιστεί η ‘απομόνωση’ των αδερφών μας, μπορεί να ανοίξουν τα λιμάνια μας, όπως συνέβαινε μέχρι το 1987», πρόσθεσε. «Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν κοινά σημεία, όχι μόνο σχετικά με τα λιμάνια, αλλά και με άλλα ζητήματα, έτσι ώστε οι δύο ηγέτες να κάνουν εντός του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου, ένα βήμα προς μία λύση την οποία θα αποδεχθούμε όλοι», τόνισε, υπενθυμίζοντας τα τουρκικά τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόσθεσε, με την επίσκεψή του στην Κύπρο, έδωσε μηνύματα υπέρ της λύσης. «Έκανε σημαντικές εκκλήσεις για να επικρατήσει και πάλι η ειρήνη στο νησί. Νομίζω ότι είναι σημαντική ευκαιρία ως προς τη διαδικασία αυτή, το γεγονός ότι στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχουν ταυτόχρονα ισχυρές εξουσίες και κυβερνήσεις θαρραλέων ηγετών όπως οι Ερντογάν και Παπανδρέου», ανέφερε.

Η επιστολή στον Παπανδρέου
Αν και η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να κάνει κάτι τέτοιο και ο Στέφανος Στεφάνου περιορίστηκε χθες στο να πει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι πλήρως ενήμερος για το περιεχόμενό της, ο Μπαγίς αποκάλυψε μέρος της επιστολής που απέστειλε ο Ερντογάν στο Γιώργο Παπανδρέου στις 30 Οκτωβρίου. Η «διπλωματία των επιστολών», που αναφέρει η «Σαμπάχ», η «επιστολή για άνοιγμα», που λέει η «Ραντικάλ», η «επιστολή ειρήνης», που γράφει η «Γιενί Σαφάκ» και η «επιστολή ανοίγματος», όπως την αποκαλεί η «Ακσάμ», προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου (high level cooperation council) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο θα προωθεί τη συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο αρμόδιων Υπουργών, για μια ευρεία θεματολογία (π.χ. ο Έλληνας και ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος θα αναπτύσσουν συνεργασίες σε περιβαλλοντικά θέματα). Το ελληνικό ΥΠΕΞ, πάντως, διά στόματος του εκπροσώπού του, χαρακτήρισε την επιστολή «συνήθη πρακτική», λέγοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προτίθεται να απαντήσει τις επόμενες μέρες.
ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP