Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Eμπλοκή της Τουρκίας στην ενίσχυση της Hezbollah;


Σε ανταγωνιστική τροχιά φαίνεται πως εισέρχεται η Τουρκία απέναντι στο Ισραήλ, οξύνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών. Σύμφωνα με το δημοσιογραφικό ιστότοπο "i-reporter.gr", εντύπωση έχει προκαλέσει η αναφορά που παρέδωσε ο Yποπτέραρχος Αmos Yadlin, επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (Aman), κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των αρμοδίων, για θέματα εθνικής ασφάλειας, μελών των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Σύμφωνα με αυτήν, η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Hezbollah, συνεχίζει να εξοπλίζεται μέσω των παραδοσιακών οδών (από το Ιράν και στη συνέχεια μέσω Συρίας) αλλά στη διαδρομή πλέον προστίθεται και η Τουρκία, καθώς οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται να έχουν εντοπίσει τη χρήση και του τουρκικού εδάφους στη μεταφορά οπλισμού προς τη Hezbollah.

H συγκεκριμένη αναφορά ισούται με το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως "μη φιλικής χώρας" και συνδέεται με τα αποτελέσματα της περιφερειακής διπλωματίας του διδύμου Εrdogan/Davutoglu και τις επαφές με τη Συρία και το Ιράν.
Στο εσωτερικό του κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του Ισραήλ πρέπει να διεξάγεται σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε όσους όλα αυτά τα χρόνια θεωρούσαν την Τουρκία δυνητικό στρατηγικό εταίρο και όσους προειδοποιούσαν ότι είναι απλώς μια μουσουλμανική χώρα που θα μπορούσε εύκολα να κυλήσει προς τον ισλαμισμό. Eνδεικτικό είναι το σχεδόν απολογητικό άρθρο στην εφημερίδα Jerusalem Post του καθηγητή Εfraim Inbar, επικεφαλής του Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA), ο οποίος θεωρούνταν ένας εκ των πλέον σημαντικών υποστηρικτών της στρατηγικής σχέσης Ισραήλ-Τουρκίας, κάτι άλλωστε κατανοητό, αφού το ινστιτούτο τύγχανε της πλούσιας τουρκικής χρηματοδότησης…
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σημασία της Ελλάδας αναβαθμίζεται δραματικά σε πολλά επίπεδα, αρκεί η διπλωματία της χώρας μας να μπορέσει να το αντιληφτεί, να αποκωδικοποιήσει τις εξελίξεις και να τις αξιοποιήσει (βλ. Χρήστου Ιακώβου, Τουρκο-ισραηλινή κρίση και ελληνική διπλωματία).

1 σχόλια:

Ανώνυμος,  5 Νοεμβρίου 2009 στις 10:21 π.μ.  

Έχω την εντύπωση ότι η Τουρκία προσπαθεί από τη μία να υποσκελίσει το Ισραήλ για να είναι η πρώτη των πρώτων δύναμη στη Μέση Ανατολή και από την άλλη προσπαθεί να καταστεί η πρώτη δύναμη και η εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων και των Μουσουλμανικών Χωρών.
Ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, μα ιδιαίτερα...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP