Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Σεργκέϊ Λαβρόφ: "Λύση σημαίνει μόνο ένα κράτος στην Κύπρο


«Από τη λύση του Κυπριακού πρέπει να προκύψει ένα κράτος και να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σ. Λαβρόφ είχε το απόγευμα συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν τόσο το Κυπριακό όσο και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Μόσχα είναι υπέρ της εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Τόνισε δε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αφεθούν ελεύθερες να βρουν φόρμουλα διευθέτησης, η οποία να είναι προς το συμφέρον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και υπέδειξε ότι χρειάζεται από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας πολλή προσοχή, ανάλογη με αυτήν που δίδεται στο Παλαιστινιακό.

Υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες. «Υπάρχει κατανόηση και σχετική πρόοδος», εκτίμησε.

Παρέπεμψε δε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι αυτά προνοούν τα κριτήρια για την επίτευξη της λύσης και αυτά τα κριτήρια πρέπει να εφαρμόζονται από όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην πρόταση του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

Για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι επιβεβαιώθηκε τόσο η θέση πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια - Ταλάτ, όσο και η θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις, επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα.

Δήλωσε επίσης ότι η Κύπρος υποστηρίζει σταθερά την ενδυνάμωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας και θεωρεί ότι «η Ρωσία πρέπει να είναι ισότιμος εταίρος με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας, στους Τομείς της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού για την περίοδο 2009-2012.

«Εξαίσια με όλη τη σημασία της λέξεως» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης και είπε ότι στις συνομιλίες υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε διεθνή ζητήματα.

Toνίζοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι στο πλευρό της Κύπρου, ο πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε την ηγεσία και το λαό της Ρωσίας για τη διαχρονική και συνεπή στάση που τηρεί υπέρ της Κύπρου, αλλά και των δικαίων του Κυπριακού λαού στο σύνολό του.

«Διότι, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στηριγμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, θα υπηρετήσει ολόκληρο το λαό και τις δύο κοινότητες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η παρούσα φάση του Κυπριακού, υπό το φως των απευθείας διαπραγματεύσεων και οι σχέσεις Λευκωσίας- Μόσχας.

Μετά τις συνομιλίες, ο πρόεδρος Χριστόφιας παρέθεσε στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών γεύμα εργασίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP