Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Εβρέν:"Δεν μετανιώνω για το πραξικόπημα".3,5 ώρες ανάκριση!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Επι 3.5 ώρες ανέκρινε ο τούρκος εισαγγελέας Χουσείν Γκιορουσέν, τον πρώην πρόεδρο της χώρας και αρχηγό της χούντας του 1980, Κενάν Εβρέν. Ο εισαγγελάς έκανε 12 ερωτήσεις στον Εβρέν για να διαπιστωθεί αν θα πραγματοποιηθεί δίκη εις βάρος του, μετά την άρση της ασυλίας του. Η ανάκριση του πρωην προέδρου έγινε στο σπίτι του στην Άγκυρα, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet η τελευταία ερώτηση του εισαγγελέα ρώτησε ήταν αν έχει μετανιώσει για το πραξικόπημα. Ο Εβρέν τόνισε «οχι δεν μετανιώνω. Αν στην κατάσταση που ήταν η χώρα, βρισκόμουν στην ίδια θέση , τα ίδια θα έκανα. Κάθε ημέρα πέθεναν 20-30 άνθρωποι.... περιμέναμε αρκετό καιρό για να ηρεμήσει το κλίμα. Το Κοινοβούλιο δεν λειτουργούσε, κάθε ημέρα υπήρχαν επεισόδια, υπορεωθήκαμε να κάνουμε πραξικόπημα».

Ο Κενάν Εβρέν στις 12 Σεπτεμβρίου του 1980 πραγματοποίησε το πραξικόπημα καθώς ήταν ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και αμέσως μετά έγινε πρόεδρος της Τουρκίας.
Πάντως δεν είναι σίγουρο αν ο Εβρέν θα μπορεί να δικαστεί, καθώς έχει λήξει η προθεσμία για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του.
Ομως είναι η πρωτη φορά στην Τουρκία οπου πρωην στρατηγός ανακρίνεται απο τον εισαγγελέα για πραξικόπημα που έχει κάνει στο παρελθόν. Στην Τουρκία, έχουν γίνει τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα , το 1960, το 1971 και το 1980 και δεν έχει δικαστεί κανένας στρατηγός.


Η ΜΙΤ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟΝ ΜΠΑΣΜΠΟΥΓ;

Στη δίκη για την παραστρατιωτική οργάνωση Εργκενεκόν, η κατηγορούμενη Φατμά Τζενγκίζ, ισχυρίστηκε οτι η τουρκική οργάνωση πληροφοριών ΜΙΤ, παρακολουθούσε τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπάσμπουγ και ισχυρίστηκε οτι είχε μπει σε ενα κρυφό δωμάτιο οπου υπήρχαν εικόνες απο το γραφείο του αρχηγoύ των Ενόπλων Δυνάμεων, οπου τις κατέγραφαν κρυφές κάμερες.

http://www.onalert.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP