Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τουρκία: Ενδιαφέρον για διαγωνισμούς πετρελαίου, αερίου στο Ιράκ


Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τους διαγωνισμούς που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Ιράκ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ. «Η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτούς τους διαγωνισμούς», είπε ο κ. Γιλντίζ, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψής του στη Βαγδάτη.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς αυτούς έχουν δείξει η κρατική εταιρεία πετρελαίου Turkish Petroleum Corp. (TPAO), η θυγατρική της TPAO, Turkish Petroleum International Company (TPIC), που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της πετρελαϊκής βιομηχανίας, καθώς και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
Μάλιστα, ο ίδιος προέβλεψε πως οι τουρκικές εταιρείες θα κατορθώσουν να κατακτήσουν ένα σημαντικό μερίδιο στους διαγωνισμούς φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιράκ.
Ο κ. Γιλντίζ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι τουρκικές δραστηριότητες στο Ιράκ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αύξηση αυτών, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ομαλοποίησης της αραβικής αυτής χώρας.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί στο Ιράκ, θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της χώρας και στη συνέχεια- σε 5-6 χρόνια, όπως προέβλεψε- θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Γιλντίζ, το ιρακινό φυσικό αέριο θα εξαχθεί στην Ευρώπη διαμέσου της Τουρκίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP