Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Βέτο Τουρκίας στην εκλογή της Αυστριακής πρώην ΥΠΕΞ στη θέση του Γ.Γ του ΟΑΣΕ.


Δυσαρέσκεια στη Βιέννη, προκαλεί η επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης της Τουρκίας να θέσει "βέτο"

O Αυστριακός αντικαγκελάριος και YΠEΞ, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, χαρακτήρισε "τελείως ακατανόητη" τη στάση της Αγκυρας

Ζητούν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε. Έ. με την Τουρκία

Η εκλογή του γενικού γραμματέα, ο οποίος ουσιαστικά ηγείται του ΟΑΣΕ, γίνεται όχι με ψηφοφορία αλλά στη βάση συναινετικής απόφασης των χωρών-μελών

Σύμφωνα με κύκλους του ΟΑΣΕ στην έδρα του στη Βιέννη, η Ούρσουλα Πλάσνικ θεωρείτο εδώ και καιρό ως η επικρατέστερη

Ο Τούρκος υποψήφιος για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, Ερσιν Ερτσίν, διετέλεσε υπαρχηγός της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας του στον ΟΑΣΕ


Έντονη δυσαρέσκεια στη Βιέννη, προκαλεί η επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης της Τουρκίας να θέσει "βέτο" στην εκλογή της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, στη θέση του Γενικού Γραμματέα του εδρεύοντα στη Βιέννη, Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εξαιτίας της "αντιτουρκικής" στάσης της κ. Πλάσνικ στη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Λιθουανία, που προεδρεύει φέτος του διεθνούς Οργανισμού, είχε προτείνει επίσημα για τη θέση αυτή την πρώην υπουργό Εξωτερικών, της οποίας η υποψηφιότητα συγκεντρώνει την ευρύτερη υποστήριξη για τη διαδοχή του νυν Γ.Γ. Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, όπως ανέφερε σε επιστολή του προς τους ομολόγους του των 56 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Αουντρόνιους Αζουμπάλις.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, χαρακτήρισε σήμερα "τελείως ακατανόητη" τη στάση της Αγκυρας τονίζοντας πως η Βιέννη δεν πρόκειται να δεχτεί το "βέτο", ενώ ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Μονίμου Συμβουλίου του Οργανισμού.

Ο κ. Σπίντελεγκερ υπενθύμισε πως κατά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στη Βιέννη, αρχές Μαίου, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να αποφευχθεί ένα εκατέρωθεν "μπλοκάρισμα" των υποψηφιοτήτων για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, την οποία διεκδικεί και ο Τούρκος διπλωμάτης, Ερσιν Ερτσίν, ενώ η Αγκυρα φέρεται να αρνείται ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία.

Σε ανακοινώσεις τους οι ηγεσίες των δύο αυστριακών ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης (Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας), ζητούν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Ήδη τον περασμένο Μάρτιο, δημοσιεύματα στον αυστριακό Τύπο έφεραν την Τουρκία να επιδιώκει να μπλοκάρει μια εκλογή της 54 χρονης πρώην επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας, καθώς, όπως αναφερόταν σχετικά, πολιτικοί και Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία δεν έχουν ξεχάσει ότι στις 3 Οκτωβρίου 2005 η Ούρσουλα Πλάσνικ, ως τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε προσπαθήσει με πολλή δυναμικότητα, να εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ" εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε δηλώσει εξαρχής τόσο προς την Αυστρία όσο και στη λιθουανική προεδρία, πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Πλάσνικ και η απόφασή της αυτή είναι αμετάκλητη.

Ο ίδιος αιτιολογώντας την απόφαση τόνισε ότι "η κ. Πλάσνικ αμφισβητεί την δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ για πολιτιστικούς λόγους και μια τέτοια προσωπικότητα δεν θα ήταν η ορθή για τον ΟΑΣΕ, ο οποίος ενσωματώνει τις αξίες, τα ιδανικά και τους κανόνες της ΕΕ", ενώ η εφημερίδα προσθέτει πως την οργή της Τουρκίας προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι η Κύπρος και η Αρμενία υπέβαλαν γραπτώς ενστάσεις έναντι του Τούρκου υποψηφίου Ερσιν Ερτσίν.

Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή του προς τους ομολόγους του τόνιζε ότι η Αυστριακή πρώην υπουργός Εξωτερικών συγκεντρώνει την ευρύτερη υποστήριξη από όλους τους υποψηφίους για τη διαδοχή του νυν γραμματέα του Οργανισμού, Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, του οποίου η θητεία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Η εκλογή του γενικού γραμματέα, ο οποίος ουσιαστικά ηγείται του ΟΑΣΕ, γίνεται όχι με ψηφοφορία αλλά στη βάση συναινετικής απόφασης των χωρών-μελών, έπειτα από πρόταση του προεδρεύοντα του οργανισμού και μετά την εξέταση των υποψηφιοτήτων και τις σχετικές διαπραγματεύσεις ως προς το πρόσωπο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη.

Για τη διαδοχή του Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, τέσσερις χώρες έχουν προτείνει υποψηφίους τους και εκτός της Αυστρίας με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, η Πορτογαλία έχει ως υποψήφιο τον πρώην δήμαρχο της Λισαβόνας Ζοάο Σοάρες, η Τουρκία το νυν πρέσβη της στη Βραζιλία, Ερσιν Ερτσίν και η Ιταλία το διπλωμάτη Λαμπέρτο Ζανιέρ.

Σύμφωνα με κύκλους του ΟΑΣΕ στην έδρα του στη Βιέννη, η Ούρσουλα Πλάσνικ θεωρείτο εδώ και καιρό ως η επικρατέστερη για τη θέση αυτή και την υποστήριξή τους φέρεται να έχουν εκφράσει ήδη οι περισσότερες από τις χώρες-μέλη από τις οποίες επισημαίνεται ότι με την πολιτική της πείρα η ίδια θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση του Οργανισμού προσδίδοντάς του μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ο Τούρκος υποψήφιος για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, Ερσιν Ερτσίν, διετέλεσε υπαρχηγός της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας του στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη και είναι σήμερα πρέσβης της Αγκυρας στη Βραζιλία και συγχρόνως "ειδικός πρέσβης" για Ευρωπαϊκά Θέματα Ασφάλειας, του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος και είχε παρουσιάσει τον κ. Ερτσίν ως υποψήφιο, ήδη στη Συνάντηση Κορυφής του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Οστάνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

http://www.sigmalive.com/

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP