Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Απών ο Τούρκος ΑΚΑΜ από την άσκηση SAR «ΙΩΝΑΣ 2011»!


Σνόμπαρε επιδεικτικά την πρόσκληση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ο Τούρκος Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα την παρακολουθήσει μαζί με τους συναδέλφους του, αύριο Τρίτη. Το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως όφειλε, απηύθυνε πρόσκληση και στους Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι υπηρετούν στην πρεσβεία της Τουρκίας, εάν το επιθυμούν να παρακολουθήσουν με έξοδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την τελική φάση της άσκησης.

Η απάντηση ήταν αρνητική, αν και για αποφυγή κάθε παρεξήγησης οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα είναι υποδειγματική (οι λεπτομέρειες είναι προφανώς έργο άλλων υπηρεσιών, εμείς απλώς αναφερόμαστε στη δημόσια παρουσία τους!) και σε γενικές γραμμές αποδεικνύουν την πειθαρχία με την οποία λειτουργούν και το πόσο αντιλαμβάνονται και τιμούν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί από τους ανωτέρους τους.

Η άσκηση σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν αργά το βράδυ της Κυριακής, αναμένεται να διεξαχθεί κανονικά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας με τα εντυπωσιακά νούμερα στις διαθεσιμότητες μέσων που ίσχυσαν σε αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις το τελευταίο διάστημα να παραμένουν.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που ερμηνεύουν την απουσία των Τούρκων ακολούθων με πιο «πονηρό» τρόπο: Σύμφωνα με την ερμηνεία τους, είναι λογικό να μην θέλουν να παρίστανται εάν η χώρα τους έχει αποφασίσει να προβεί σε κάποια κίνηση η οποία θα επιχειρήσει να εγγράψει επισήμως την αμφισβήτησή της όσον αφορά το ελληνικό δικαίωμα στις αποστολές SAR, στο χώρο όπου θα γίνει η άσκηση.

Θα είχε βέβαια ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς θα γίνει, εάν γίνει, παρουσία των ΑΚΑΜ οι οποίοι φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν μαζικά αποδεχόμενοι την πρόσκληση του ΓΕΕΘΑ (οι χώρες τους είχαν αποδεχθεί πρόσκληση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, άρα ενδεχόμενη άρνησή τους θα είχε διπλωματικό νόημα…), όπως άλλωστε έπραξε η Τουρκία πρόσφατα σε αντίστοιχη άσκηση, κατά την οποία δεν τήρησε όσα είχε εμμέσως «υποσχεθεί» καταθέτοντας νομίμως το αίτημα και λαμβάνοντας την άδεια, για να ακολουθήσουν εμπλοκές αεροσκαφών στο Αιγαίο και τα συνήθη λοιπά…
Οψόμεθα λοιπόν!

http://nationalpride.wordpress.com

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP