Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πέρασε η γραμμή των "σκληρών". Εκπτώσεις στις συνενώσεις των Μειονοτικών.


Νέα όξυνση στα μειονοτικά ζητήματα αναμένεται να προκληθεί μετά την απροθυμία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στις συνενώσεις των μειονοτικών σχολείων της Θράκης, με βάση τη δική του τελική του πρόταση.Όπως είχε προαναγγείλει το XanthiPress.gr και φαίνεται στη λίστα που δημοσιεύεται, το αίτημα των «σκληρών» της μειονότητας έγινε, σε μεγάλο βαθμό, αποδεκτό . Οι οριστικές αποφάσεις αναιρούν την τελική πρόταση που είχε υποβληθεί από το Υπουργείο, παρότι αυτή είχε θεωρηθεί αρκετά ήπια σε σχέση με τις συνενώσεις των ελληνόφωνων σχολείων. Oι συγχωνεύσεις των μειονοτικών σχολείων δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως και αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές της εβδομάδας.

Έτσι από τα 10 σχολεία που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για την Ξάνθη ότι θα καταργηθούν για να προκύψουν 6 νέα, τελικά καταργούνται μόλις 4 σχολεία και παραμένουν σε λειτουργία τα υπόλοιπα, τα οποία είναι όλα διθέσια και διαθέτουν ακομη και μονοψήφιο αριθμό μαθητών. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ροδόπη. Όλα αυτά παρά αναφορές της Υφυπουργού Φώφης Γεννηματά πριν από 3 μέρες για "ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας" και τουλάχιστον 4/θέσια σχολεία, με στόχο να γίνουν όλα 6/θέσια.

Αφετηρία έντονης κριτικής η αναδίπλωση
Η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αδιάλλακτη στάση που τηρήθηκε απέναντι στις συνενώσεις των ελληνόφωνων σχολείων της Θράκης, κάτι που αποτελεί ικανοποίηση της «σκληρής γραμμής» των μειονοτικών παραγόντων και αφορμή έντονης κριτικής από όσους τοποθετούνται φοβικά απέναντι στο μειονοτικό ζήτημα, σε πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε, αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι εφόσον δεν υπήρχε βούληση, δεν έπρεπε να υπάρξει ο σχετικός σχεδιασμός που στη συνέχεια αναιρέθηκε.

Κυρίως όμως, σε εκπαιδευτικό επίπεδο, οι παράγοντες της εκπαίδευσης σημειώνουν ότι αποτελεί υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών της μειονότητας έναντι αυτών του ελληνόφωνου προγράμματος, εφόσον η διακήρυξη του Υπουργείου Παιδείας για τις συνενώσεις έκανε λόγο για αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ως βασικό στόχο τους.

Αναλυτικά τα σχολεία που συνενώνονται:
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΣΕ:
4/Θ Μ/κο Σχολείο Άνω Θερμών
4/Θ Άνω Θερμών
2/θ Μ/κο Σχολείο Κάτω Θερμών
4/Θ Μ/κο Σχολείο Σμίνθης
4/Θ Σμίνθης
2/θ Μ/κο Σχολείο Κοτίνου
2/θ Μ/κο Σχολείο Φιλίων
6/Θ Φιλίων
2/Θ Μ/κο Σχολείο Γρηγόρου

2ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΣΕ:

2/Θ Μ/κο Σχολείο Εξοχής
2/Θ Εξοχής
2/θ Μ/κο Σχολείο Βανιάνου

Διατηρούνται αυτόνομα –σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο- τα μειονοτικά σχολεία των οικισμών Χρυσού (9 μαθητές), Ζουμπουλίου (9 μαθητές), Γενησέας (12 μαθητές), Βελοχωρίου (15 μαθητές), Ορφανού (10 μαθητές), Μικροχωρίου (13 μαθητές). Αντίστοιχες είναι οι αποφάσεις για τα μειονοτικά σχολεία στα 2 γραφεία της Π.Ε. Ροδόπης.

http://www.xanthipress.gr/

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP