Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Ο Τύπος συνεχίζει και σήμερα να δίνει ευρεία δημοσιότητα στη μεγάλη συζήτηση που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες για το «κουρδικό άνοιγμα».

Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ξεκίνησε τη συζήτηση του θέματος στην ΚΟ του κόμματός του, τονίζοντας πως οι μητέρες που χάνουν τα παιδιά τους (στρατιωτών ή μελών του ΡΚΚ) δεν έχουν κάποια πολιτική, απλά είναι μάνες που χάνουν τα παιδιά τους και αυτό το κακό θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα πρέπει να αφήσουν και πάλι να σπέρνουν ορισμένοι διχόνοια, διότι αυτοί όλοι οι άνθρωποι, είναι πολίτες της χώρας αυτής. Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αντοχής και ότι θα πρέπει να γίνει μία ρύθμιση, έτσι ώστε να αποφευχθούν πια οι εξελίξεις αυτές.

Ενώ τα λόγια αυτά του Πρωθυπουργού συγκίνησαν ορισμένους βουλευτές του κόμματός του, η Αντιπολίτευση παραμένει σταθερή στη θέση της. Ούτε και χθες κατόρθωσε το κυβερνών κόμμα να πείσει το CHP και το ΜΗΡ για τη συζήτηση του «κουρδικού ανοίγματος». Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το περιεχόμενο του ανοίγματος αυτού, δεν γνωρίζει μέχρι ποίου σημείου θα φθάσει, δεν γνωρίζει σαν πακέτο τι θα περιέχει, γι΄ αυτό και δεν δέχεται τη συζήτηση πάνω σ΄ ένα θέμα που δεν ξέρει, διότι δεν του έχει γίνει μέχρι τώρα, καμμία ενημέρωση.

Εξ΄ άλλου, το ΜΗΡ καταδικάζει τις εξελίξεις, συνιστώντας στην κυβέρνηση να μην ξεχάσει τους 40.000 νεκρούς από την τρομοκρατία και τα όσα συνέβησαν μέχρι τώρα εξ΄ αιτίας του ΡΚΚ και τονίζει πως αυτό το οποίο πάει να κάνει η κυβέρνηση με το «κουρδικό άνοιγμα», θα επιφέρει ζημία, αντί για καλό, στην εθνική ενότητα και την ομοψυχία.

Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιμένουν, λέγοντας ότι αν και η κίνηση αυτή περιέχει υψηλό ρίσκο, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δηλώνει απτόητος, παρά την άρνηση των άλλων κομμάτων, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο τους, για την υλοποίηση του «κουρδικού ανοίγματος».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάϊ, που είναι συντονιστής στην υπόθεση αυτή, χθες συναντήθηκε με το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα DSP, στο πλαίσιο του αιτήματος που είχε απευθύνει στα κόμματα, να συναντηθεί και με τα επτά, που είναι εντός και εκτός Βουλής.

Σήμερα, πρόκειται να συναντηθεί με την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας Τ?BB, για το ίδιο θέμα. O Yπουργός Εσωτερικών Αταλάϊ, σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί στις 16:30, με το κόμμα Μεγάλης Ενότητας ΒΒΡ, ενώ την Πέμπτη το πρωί στις 11:00, με το κουρδικό κόμμα DTP.

Στο μεταξύ, η Συμπρόεδρος του DTP Εμινέ Αϊνά, σε ομιλία της χθες, είπε ότι εκείνοι, δηλαδή το κόμμα της, το DTP, εκλαμβάνουν ως συνομιλητή για την επίλυση του κουρδικού, τον Οτζαλάν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα χρονοδιάγραμμα ειρήνης χωρίς το ΡΚΚ και τον Οτζαλάν και ότι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο χάρτη πορείας, που θα ανακοινώσει ο Οτζαλάν στις 15 Αυγούστου. Η Αϊνά είπε ότι στην περίπτωση που επιλυθεί το κουρδικό, θα επιλυθεί και το θέμα της δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν μετέβη χθες για περιοδεία στη Μαύρη Θάλασσα και μετά τις 21:00 το βράδυ, απευθύνθηκε προς τα πλήθη, στη γενέτειρά του, τη Ριζούντα, εξηγώντας το σχέδιο του «κουρδικού ανοίγματος», που επιθυμεί η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών και συντονιστής για το κουρδικό άνοιγμα, Μπεσίρ Αταλάι συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας [TOBB] κ. Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου.

Ο κ. Χισαρτζικλίογλου μετά την συνάντηση δήλωσε τα εξής :

«Χωρίς να υπάρχει ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ποιοτική δημοκρατία. Η Τουρκία θα πρέπει να αποκτήσει μια διάφανη δημοκρατία η οποία θα λειτουργεί καλά, θα διοικείται και θα ελέγχεται σωστά. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν πλήρως τα ατομικά δικαιώματα του συνόλου του πληθυσμού των 72 εκ. της χώρας και να τεθούν υπό εγγύηση. Το άτομο δεν θα πρέπει να φτάνει σε θέση να επιλέξει μεταξύ ψωμιού και ελευθερίας. Αυτή η επίσκεψη του κ. Αταλάϊ αποτελεί ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για την δημοκρατία».

Εξάλλου ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάϊ δήλωσε τα εξής : «Πραγματοποίησα την πρώτη επίσκεψη, στο σκέλος των ΜΚΟ, στην Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας για το κουρδικό άνοιγμα που έχουμε ξεκινήσει. Ανέφερα τις απόψεις μας. Αποδίδουμε σημασία στην ευρεία συμμετοχή. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ενισχύσει την Τουρκία. Περιμένουμε συμβολή από όλους τους τομείς. Εργαζόμαστε για όλες τις πτυχές του θέματος. Περιμένουμε τις απόψεις όλων. Δεν ξεκινάμε προκαταβολικώς με πακέτα. Θα πρέπει να δώσουμε χέρι με χέρι για να λύσουμε το θέμα».

Όπως αναφέρθηκε στα τηλεοπτικά δίκτυα, στα δελτία ειδήσεων ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αταλάϊ θα συνεχίσει τις συναντήσεις και με τα πολιτικά κόμματα. Χθες είχε συναντηθεί με το Πρόεδρο του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος DSP κ. Τουρκέρ. Σήμερα μετά την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας, αναμένεται συνάντηση για το θέμα του κουρδικού ανοίγματος με το κόμμα Μεγάλης Ενότητας [BBP] . Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα DP και με το Κουρδικό Κόμμα DTP.

Στο μεταξύ ο Π/Θ Ερντογάν που μετέβη στην γενέτειρά του στην Ριζούντα υποστηρίζοντας τον Πρόεδρο Γκιούλ που είχε αναφερθεί στην επαρχία Γκιούροϊμακ, με την κουρδική ονομασία της Νορσίν είπε ότι την ίδια ονομασία είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος ο Ατατούρκ και πρόσθεσε:

«Εκείνοι οι οποίοι χαρακτηρίζουν εμάς ως διασπαστές και διαμελιστές (καταφέρεται εναντίον της αντιπολίτευσης) θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουν στον καθρέφτη και θα δουν ότι έτσι είναι οι ίδιοι. Εκείνοι δεν μπορούν να μεταβούν σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Εμείς όμως μπορούμε να επισκεφτούμε με άνεση και τους 81 νομούς. Έχει χαλάσει η χημεία τους.
Εμείς καταβάλουμε προσπάθεια για την εθνική ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας και εύχομαι να την εξασφαλίσουμε. Για αυτό περπατάμε πόρτα ? πόρτα, ζητώντας συμπαράσταση. Λέμε να γράψουμε μια επιστολή στην αντιπολίτευση και εκείνη πριν τη δει δεν την δέχεται. Δεν δέχεται ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση ούτε και η μικρή αντιπολίτευση (MHP) . Εμείς δεν κάνουμε κανένα διαχωρισμό. Κοιτάξτε πως μιλάει ο Αρχηγός του MHP? Είμαι σίγουρος ότι ορισμένοι αδερφοί μας μέσα από το ίδιο το MHP είναι ενοχλημένοι από τον τρόπο τους ηγέτη τους. Λένε αφού αποκαλείτε το Γκιουροϊμακ Νορσίν, αποκαλέστε και την Ισταμπούλ Κων/λη και το Γκιουνεϊσου (επαρχία στη Ριζούντα από όπου κατάγεται ο Π/Θ) Ποταμιά.

Με συγχωρείτε. Εμένα οι άνθρωποι της χώρας μου ξέρουν πολύ καλά το πώς και το τι θα πουν. Δεν περιμένουμε μαθήματα από εσάς. Εμείς θα προχωρήσουμε στον δρόμο μας. Θέλουμε να σταματήσουν πλέον τα δάκρυα των μανάδων. Δεν θέλουμε να ακούμε ειδήσεις για συμπλοκές και θανάτους. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε το μαραθώνιο».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP