Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

H Toυρκία χαίρει εκτίμησης στον τομέα της ενέργειας


Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «H Toυρκία χαίρει εκτίμησης στον τομέα της ενέργειας», γράφει ότι Πρωθυπουργός Ερντογάν είπε πως η Τουρκία εξασφάλισε την υλοποίηση των ιστορικού χαρακτήρα σχεδίων, όσον αφορά τη δημιουργία λογιστικής βάσης στην Ενέργεια. Επίσης, είπε πως η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή, όπου υπάρχουν τα 2/3 των αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου, με πρώτα αυτά της Μέσης Ανατολής και της περιοχής της Κασπίας. Ακόμα τόνισε πως οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη Ρωσία, έχουν ιστορικό χαρακτήρα.

Ο Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του, επεσήμανε ότι με τη Ρωσία υπεγράφησαν κάτω από 3 κεφάλαια, στον τομέα του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της πυρηνικής ενέργειας, πρωτόκολλα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεων, και είπε: «Η Τουρκία είναι στη θέση κέντρου όσον αφορά τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια του κόσμου και ως χώρα που βρίσκεται στην πιο στρατηγική θέση, προσελκύει την προσοχή και χαίρει εκτίμησης».



Η ίδια εφημερίδα, στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Το Νότιο Ρεύμα θα σκοτώσει το Ναμπούκο», γράφει ότι ο Πρόεδρος του CHP Mπαϋκάλ, επέκρινε το Σχέδιο Νοτίου Ρεύματος, που υπογράφηκε με τη Ρωσία, μετά το σχέδιο Ναμπούκο και είπε: «Το Σχέδιο Νοτίου Ρεύματος θα καταστήσει άνευ νοήματος τον αγωγό Ναμπούκο και θα τον σκοτώσει».

Ο Μπαϋκάλ κατά την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του, αξιολογώντας τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, είπε πως οι αγωγοί Ναμπούκο και Νοτίου Ρεύματος, είναι αντίθετοι μεταξύ τους και πρόσθεσε: «Σε ένα χρονικό διάστημα 30 - 40 ετών, οι πηγές του Καυκάσου δεν θα είναι σε επίπεδο, που θα μπορούν να τροφοδοτήσουν και τον Ναμπούκο και τον Αγωγό Νοτίου Ρεύματος.

Ο Αγωγός Νοτίου Ρεύματος είναι ανταγωνιστικός στο Ναμπούκο. Θα καταστήσει αυτόν άνευ νοήματος και θα τον σκοτώσει. Δώσαμε άδεια για την εφαρμογή ενός σχεδίου, που θα ενισχύσει την επικράτηση της Ρωσίας και θα αφήσει εκτός την Τουρκία. Δεν γνωρίζω τι πήραμε έναντι αυτού, αλλά ο όμιλος Τσαλίκ εξασφάλισε το πετρέλαιο που ήθελε για τα διυλιστήρια στο Τζεϋχάν».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP