Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

«TOYΡΚΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ» / SOUTH STREAM-GAZPROM


H εφημερίδα Gazeta Wyborcza στις οικονομικές σελίδες με τίτλο «Τουρκικός λογαριασμός για τον αγωγό», δημοσιεύει ρεπορτάζ του Andrzej Kublik, όπου επισημαίνεται ότι «η Τουρκία, για την αρχική της συναίνεση για την τοποθέτηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ζήτησε ριζικές αλλαγές στις συμφωνίες με την Gazprom».
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «για την προπαγανδιστική επιτυχία της Μόσχας, η Άγκυρα ζήτησε μια συγκεκριμένη, υψηλή αμοιβή. Ήδη αυτό το χρόνο, η Τουρκία θέλει να άρει στις συμφωνίες με την Gazprom την απαγόρευση της επανεξαγωγής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη διαγραφή από την συμφωνία της ρήτρας πάρε και πλήρωσε που δεσμεύει να καταβάλλεται πληρωμή για το παραγγελθέν φυσικό αέριο, ακόμη και εάν ο εταίρος δεν επιθυμεί να το παραλάβει».

Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης η Τουρκία σκοπεύει να υποχωρήσει από την εισαγωγή 2 δις. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου και εάν δεν αλλάξουν οι αποφάσεις της συμφωνίας θα πρέπει να καταβάλλει στη Gazprom πάνω από 0,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τα ορυκτά που δεν παρέλαβε.
Μετά την άρση της απαγόρευσης του ρωσικού φυσικού αερίου, οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να το αναμειγνύουν με ιρανικό αέριο και να ανταγωνίζονται με την Gazprom στις νότιες αγορές της Ευρώπης.
Επιπρόσθετα ο τουρκικός όμιλος Botas επιθυμεί να παρατείνει κατά 15 ή 25 χρόνια την συμφωνία που εκπνέει το 2011 και αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία με αγωγούς μέσω της Ουκρανίας.
Ως αποτέλεσμα του ανωτέρω, η Gazprom δεν θα μπορούσε να εκβιάζει το Κίεβο, ότι μετά την κατασκευή του αγωγού South Stream θα παραιτηθεί τελείως από τη διαμετακόμιση του ορυκτού αυτού από την Ουκρανία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP