Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΚΚ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ


Σε εκτενή ανταπόκρισή του από το Semdinli της Τουρκίας η LE MONDE (13.08.09) αναφέρεται στη διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων του ΡΚΚ, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης.

Η εφημερίδα μεταφέρει ωστόσο, από το Semdinli, προπύργιο του κουρδικού αγώνα, τη δυσπιστία που επικρατεί μεταξύ των υποστηρικτών του ΡΚΚ για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Εξάλλου ακόμη και τα τελευταία χρόνια ο τουρκικός στρατός δεν έπαψε να πολεμά με όλα τα μέσα την κουρδική εξέγερση.


Σε συνοδευτική ανάλυσή της, η ε/φ καταγράφει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τη βούληση που επιδεικνύει η κυβέρνηση Ερντογάν για την επίλυση του «κουρδικού προβλήματος». Διανοούμενοι, αλλά και ο εθνικιστικός τύπος και ο στρατός αναγνωρίζουν πλέον δημόσια ότι υπάρχει «κουρδικό πρόβλημα».

Το ΡΚΚ, από την άλλη πλευρά, εγκατέλειψε τη διεκδίκηση της απόσχισης, ζητώντας για την κουρδική μειονότητα «πολιτιστικά δικαιώματα και πολιτική αυτονομία». Μολονότι δεν είναι ακόμη σαφή τα μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει ο Π/Θ Ερντογάν, κξυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι θα αφορούν κυρίως στα πολιτιστικά δικαιώματα των 15 περίπου εκ. Κούρδων της Τουρκίας. Όπως προοιωνίζεται οι Κούρδοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κουρδικά τους ονόματα, ενώ οι πόλεις τους θα ξαναπάρουν τις παλιές κουρδικές ονομασίες τους.

Η κουρδική επίσης γλώσσα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στη εκπαίδευση και στη διοίκηση, ενώ θα επιτρέπεται η χρήση της στις φυλακές, ενώ αναμένεται και η άρση της απομόνωσης του Αμπτουλά Οτσαλάν, που κρατείται. Αβεβαιότητα ωστόσο υπάρχει στο θέμα απόδοσης γενικής αμνηστίας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP