Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ


Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ε/φ The Wall Street Journal, γίνεται αναφορά στην επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία για διάνοιξη των μεταξύ τους συνόρων και αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω συμφωνία έχει την υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση μιας περιοχής πολύ σημαντικής για τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.


Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που πιθανώς να υπογραφεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, αναγνωρίζονται τα υφιστάμενα σύνορα των δύο χωρών και προβλέπεται η δημιουργία κοινής επιτροπής για μελέτη ιστορικών γεγονότων, μεταξύ αυτών και των σφαγών του 1915.
Αναφέρεται, ακόμη, ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν εξαρτάται από την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την υπόθεση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ήταν και ο λόγος που η Τουρκία είχε κλείσει τα σύνορα της το 1993 αλλά ότι ένα θετικό αποτέλεσμα θα ήταν υποβοηθητικό.
Τέλος, σημειώνεται ότι για να ισχύσει το πρωτόκολλο θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, ενώ τονίζεται ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από εθνικιστές και από την αρμενική διαπορά.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP