Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Πρόκληση στο Αιγαίο με τις έρευνες του “Τσεσμέ”


Στο στάδιο του προβληματισμού, ύστερα από εκείνο του εκνευρισμού, έχουν περάσει οι ελληνικές αρχές μετά το δεύτερο κύμα ερευνών του τουρκικού υδρογραφικού σκάφους «Τσεσμέ», που διήρκεσαν από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τα ξημερώματα χθες.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επιβεβαίωσε την εκδοχή της απροειδοποίητης εμφάνισης του τουρκικού σκάφους. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας αποκάλυψε ότι «σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανάρτησε την Τρίτη, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες».

Ειδικότερα, έπειτα από το δεύτερο κύμα παράνομων εργασιών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το μεσημέρι της Πέμπτης το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» κινούνταν ανατολικά της Ιμβρου με ρότα προς τα Δαρδανέλια. Προηγουμένως και χωρίς κανέναν προφανή λόγο επανέλαβε τις έρευνες σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι εργασίες διήρκεσαν από τις 10.00 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τις 6.30 το πρωί της Πέμπτης. Παρ’ ότι οι έρευνες γίνονταν σε διεθνή ύδατα, το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου εξέταζε και έκανε εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα «πραξικοπηματικά» και χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο δεύτερο κύμα των ερευνών ο καπετάνιος του «Τσεσμέ» είχε δηλώσει με ναυτικά σήματα ότι έχει περιορισμένη ικανότητα χειρισμών. Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι έκαναν ανενόχλητοι υδατογραφικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα παραπλέοντα σκάφη ήταν υποχρεωμένα να τροποποιούν την πορεία τους για να αποφεύγουν το τουρκικό σκάφος.
Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πόλεμο νεύρων στις ελληνικές αρχές. Το τουρκικό σκάφος επέστρεψε το απόγευμα της Τετάρτης στο τουρκικό λιμάνι του Αίνου και η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι τα διαβήματα και οι διαμαρτυρίες της έπιασαν τόπο. Το «Τσεσμέ», όμως, έμεινε αγκυροβολημένο μόνο για 4 ώρες, καθώς και πάλι χθες εμφανίστηκε στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης, συνεχίζοντας τις έρευνες.
ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP