Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Γκιουλ: "Η Τουρκία δεν γυρίζει την πλάτη στη Δύση"


Η Άγκυρα αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης και παραμένει προσηλωμένη στη Δύση παρά τους στενούς δεσμούς της με χώρες στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλά Γκιούλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Τάιμς του Λονδίνου.

"Θεωρώ πολύ λάθος να ερμηνεύονται τα συμφέροντα της Τουρκίας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές ως ότι αποκόπτεται από τη Δύση, ότι γυρνάει την πλάτη της στη Δύση ή αναζητεί εναλλακτικές στη Δύση. Η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης", δήλωσε.


Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες προκλήθηκαν ανησυχίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και στενός σύμμαχος, απομακρύνεται από τη Δύση. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ επίσης υποβαθμίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες μετά το θάνατο 9 Τούρκων σε επιδρομή ισραηλινών καταδρομέων στο διεθνή στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα.

Η Τουρκία διατηρούσε πάντα μια φιλική σχέση με το Ισραήλ, σημείωσε επίσης ο τούρκος πρόεδρος, υπερασπιζόμενος ωστόσο παράλληλα την απόφαση της Άγκυρας να παγώσει τους δεσμούς με το Ισραήλ μετά το περιστατικό με το διεθνή στολίσκο. "Αν ο στρατός ενός κράτους σκοτώσει τους συμπατριώτες σου σε διεθνή ύδατα, πώς θα αντιδρούσες;" διερωτήθη.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP