Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Το τουρκικό ΥΠΕΞ για το “Τσεσμέ”


Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών προσπαθεί να διασκεδάσει ως “αβάσιμες ειδήσεις” των ελληνικών μέσων ενημέρωσης τη δραστηριότητα του πλοίου ερευνών “Τσεσμέ”. Η τουρκική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκαν σήμερα αβάσιμες ειδήσεις ότι το πλοίο ερευνών TCG Çesme των ναυτικών μας δυνάμεων πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες στον τομέα της ανοιχτής θάλασσας στο Βόρειο Αιγαίο. Οι ειδήσεις αυτές αποτέλεσαν θέμα και σε ανακοινώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και ορισμένων αξιωματούχων υψηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές μας, το πλοίο TCG Çesme προέβη σε ορισμένες εργασίες υδρογραφικών μετρήσεων στο Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτικών χαρτών. Παρόμοιες εργασίες πραγματοποιούνται τακτικά και από την πλευρά της Ελλάδας στη θάλασσα του Αιγαίου.

Ως γνωστόν, στο Αιγαίο δεν υπάρχει κανένας τομέας θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων. Για το λόγο αυτό, οι περιοχές επέκεινα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο υπόκεινται στο καθεστώς της ανοιχτής θάλασσας. Η Τουρκία και η Ελλάδα με τη Συμφωνία της Βέρνης του 1976 υποσχέθηκαν να μην προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών τους υδάτων στο Αιγαίο, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία επιδεικνύει σεβασμό με την πλήρη έννοια στη Συμφωνία αυτή.

Για το λόγο αυτό, οι ειδήσεις του ελληνικού Τύπου, ότι το πλοίο TCG Çesme πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες, είναι αβάσιμες. Τις πληροφορίες αυτές και τις απόψεις μας τις διαβιβάσαμε λίαν προσφάτως στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP