Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Το ΣτΕ συνιστά σε Ελλάδα και Τουρκία να μεταχειρίζονται τις θρησκευτικές τους μειονότητες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα


Στο πλαίσιο της έγκρισης έκθεσης με τίτλο «Ανεξιθρησκία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη (ανατολική Ελλάδα)», η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδρίασε προχθές στο Βερολίνο, συνέστησε στην Ελλάδα και την Τουρκία «να μεταχειρίζονται τις θρησκευτικές τους μειονότητες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να μεταχειρίζονται όλους τους πολίτες τους που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αντί να επικαλούνται την «αμοιβαιότητα» που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 ως επιχείρημα για την άρνηση εφαρμογής ορισμένων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναγνώρισε ότι το ζήτημα αυτό έχει «πολύ μεγάλη συναισθηματική φόρτιση».
Σε προσχέδιο Απόφασης, η επιτροπή αναφέρεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν επανειλημμένα επικαλεστεί την αρχή της αμοιβαιότητας προκειμένου να αιτιολογήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν τα δικαιώματα που διασφαλίζει η Συνθήκη της Λωζάνης στις εν λόγω μειονότητες. Χαρακτηρίζει δε την πολιτική αυτή «αναχρονιστική» και προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να διακυβεύσει την εθνική συνοχή των δύο χωρών.
Πάντως, επικροτεί την «διαφαινόμενη ευαισθητοποίηση των αρχών των δύο χωρών, οι οποίες κατέδειξαν τη δέσμευσή τους να βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη αυτών των μειονοτήτων».
Τέλος, οι βουλευτές καλούν τις δύο κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την «ελευθερία εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού» και να προβούν σε σειρά τροποποιήσεων της πολιτικής τους σε θέματα μειονοτήτων, εκπαίδευσης και θρησκείας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP