Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ / ΔΥΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΩΣ «ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ» ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Η ε/φ LE MONDE δημοσιεύει στο θέμα εκτενή ανταπόκριση από την Κων/πολη υπό τον τίτλο «Δύο Τούρκοι στρατηγοί κατηγορούνται για υποκίνηση τεσσάρων πραξικοπημάτων». Η δικαιοσύνη αποδίδει σε άλλα 56 άτομα κατηγορίες για συμμετοχή στη συνωμοσία Εργκενεκόν, διαβάζουμε στον υπότιτλο του κειμένου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του γενικού εισαγγελέα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες, οι δώδεκα βασικοί κατηγορούμενοι για εμπλοκή στην εν λόγω υπόθεση αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης. Μεταξύ αυτών και δύο απόστρατοι στρατηγοί, ο πρώην αρχηγός της χωροφυλακής Sener Eruygur και ο Hursit Tolon. Κατά την Εισαγγελία, ο πρώτος εξ αυτών και πρόεδρος της ένωσης για την σκέψη του Αττατούρκ, εμπλέκεται και στην διοργάνωση των μαζικών «λαϊκών» διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα το 2007 με σκοπό την αποτροπή της εκλογής του Αμπτουλλάχ Γκιούλ στο προεδρικό αξίωμα.

Επισημαίνοντας την ταχεία εξέλιξη των ερευνών και ανακρίσεων σε σχέση με το δίκτυο Εργκενεκόν, ο δημοσιογράφος καταγράφει επίσης την ανάμιξη σε αυτό στελεχών της Jitem, ειδικής υπηρεσίας της τουρκικής χωροφυλακής επιφορτισμένης με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη ΝΑ Τουρκία και η οποία συγκεντρώνει τις «υποψίες για το θάνατο αρκετών χιλιάδων Κούρδων από το 1988 και εξής» -γίνεται αναφορά και σε απειλές κατά της ζωής του δολοφονηθέντος τελικά Χραντ Ντινκ από τον ιδρυτή της Jitem, πρώην στρατηγό Veli Kucuk.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η επιχειρούμενη αυτή «σάρωση» μαρτυρά «εξασθένιση του στρατού», ο οποίος «εξαναγκάζεται να υποβληθεί στη δικαστική διαδικασία». Οι δε διαιρέσεις στους κόλπους του αναδύονται στην επιφάνεια, καθώς δύο πρώην αρχηγοί του γενικού επιτελείου δήλωσαν ότι δέχονται να καταθέσουν ως μάρτυρες στη δίκη για την υπόθεση Εργκνεκόν σε περίπτωση που τους ζητηθεί, καταλήγει το κείμενο.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP