Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Επιφυλάξεις των Κούρδων για τη Σύνοδο στο Αρμπίλ


Τα φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα στην Τουρκία διατυπώνουν επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο για το Κουρδικό που προετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στο Αρμπίλ, υπογραμμίζοντας ότι το κουρδικό ζήτημα δεν συνδέεται με τη διάλυση και τον αφοπλισμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ΡΚΚ. Όπως υπογραμμίζουν πολιτικοί του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), η Σύνοδος η οποία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει εκπροσώπους των Κούρδων από διαφορετικές χώρες επικεντρώνεται κυρίως στο ΡΚΚ και όχι συνολικά στη λύση του κουρδικού προβλήματος.

Στην περίπτωση που η Σύνοδος περιοριστεί στο ζήτημα του ΡΚΚ, θα προκληθεί χάος και εμείς δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε σ' αυτό, δήλωσε στη HURRIYET DAILY NEWS ο αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος DTP, Σελαμπατίν Ντεμιρτάς. Επέκρινε την προσέγγιση του Ιρακινού Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, κουρδικής καταγωγής, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι το ΡΚΚ θα πρέπει να καταθέσει τα όπλα ή να εγκαταλείψει το Ιράκ, λέγοντας και ότι δεν είναι δυνατόν να τεθούν στην Οργάνωση μόνο αυτές οι δύο επιλογές. Εάν παρουσιάσετε αυτές τις δύο επιλογές, μία τρίτη θα κάνει την εμφάνισή της: το ΡΚΚ θα τις απορρίψει και θα συνεχίσει την αντίσταση, αυτό σημαίνει συγκρούσεις και το DTP δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την προσφορά, πρόσθεσε. Τόνισε δε στη συνέχεια ότι εάν γίνει επεξεργασία δημοκρατικών λύσεων, τότε το ΡΚΚ μπορεί να καταθέσει τα όπλα. Όπως είπε, σ' αυτές τις λύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνονται: γενική αμνηστία στην Τουρκία, η ενσωμάτωση διατάξεων για την προστασία των διαφορετικών ταυτοτήτων και πολιτισμών στο τουρκικό σύνταγμα, καθώς επίσης η δημοκρατική αυτονομία.
Ο κ. Ντεμιρτάς επέστησε την προσοχή στο στόχο της Συνόδου που είναι η ανάγκη να καθοριστούν και να γίνει επεξεργασία λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι που ζουν σε διάφορες χώρες στη Μέση Ανατολή. Επεσήμανε ότι το DTP θα υποστηρίξει μία Σύνοδο που σκοπεύει να λύσει προβλήματα, αλλά απορρίπτει αυτήν που ετοιμάζεται στο Αρμπίλ, γνωστή και ως σχέδιο των ΗΠΑ που έχει ως κεντρικό στόχο τη διάλυση του ΡΚΚ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της HURRIYET DAILY NEWS, κανένα από τα φιλοκουρδικά κόμματα στην Τουρκία δεν έχει μέχρι στιγμής προσκληθεί στη Σύνοδο, αν και θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, αναφέρει ότι το ΡΚΚ έχει προσκληθεί να συμμετάσχει από την Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Βορείου Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε χθες. Ωστόσο δεν είναι γνωστό ακόμα εάν το ΡΚΚ θα συμμετάσχει στη Σύνοδο.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και δήλωση του βουλευτή του ΑΚΡ στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, Ιχσάν Αρσλάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι όσοι επιθυμούν να λύσουν το κουρδικό πρόβλημα δεν μπορούν να αγνοήσουν το DTP, το ΡΚΚ ή τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP