Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ [3]


H Milliyet σε άρθρο γνώμης του επικεφαλής της εφημερίδας στην Άγκυρα Fikret Bila με τίτλο «Η θέση των Διοικητών στη δίκη της Εργκενεκόν» αναφέρει τα εξής:

Ανακοινώθηκε και το δεύτερο κατηγορητήριο για την υπόθεση Εργκενεκόν. Το κατηγορητήριο έγινε δεκτό εκ μέρους του αρμόδιου δικαστηρίου. Η πρώτη δίκη θα αρχίσει στις 20 Ιουλίου.

Το δεύτερο κατηγορητήριο σηματοδοτεί και τον κύριο άξονα της δίκης, που θα είναι οι πρωτοβουλίες για ένα πραξικόπημα. Άλλωστε, εντός του κατηγορητηρίου αυτού έχουν περιληφθεί και τα γνωστά σχέδια πραξικοπημάτων με τις ονομασίες «SARIKIZ», «AYIŞIĞI», «ELDİVEN» και «YAKAMOZ».

Εντός του κατηγορητηρίου υπάρχουν, επίσης, αξιολογήσεις για τους στρατιωτικούς Διοικητές της περιόδου εκείνης. Βλέποντας, λοιπόν, το κατηγορητήριο, οι αξιολογήσεις των Διοικητών συνοψίζονται ως εξής.


Hilmi Özkök
Είναι ο Γενικός Επιτελάρχης της περιόδου εκείνης. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ως ο Διοικητής, ο ο-ποίος εμπόδισε τις πρωτοβουλίες για ένα πραξικόπημα. Στις αξιολογήσεις των Εισαγγελέων αναφέρεται: «Η στάση, αλλά και η προσέγγιση του Γενικού Επιτελάρχη Hilmi Özkök, δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση πραξικοπήματος». Η έκφραση αυτή απηχεί την άποψη των Εισαγγελέων της Εργκενεκόν, ότι δηλ. ο στρατηγός είναι «ο Διοικητής που απέτρεψε το πραξικόπημα».

Σημαίνει, επίσης, ότι ο Özkök δεν έχει ανάμειξη στην ευθύνη για ένα πραξικόπημα. Κατόπιν αυτού, μπορούμε να πούμε ότι ο στρατηγός μπορεί να κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Άλλωστε, ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι, εφόσον κληθεί, θα μπορούσε να μεταβεί στο δικαστήριο είτε ως μάρτυρας, είτε ως κατηγορούμενος.

Μετά την ανακοίνωση του δεύτερου κατηγορητηρίου – γράφει ο Bila – συνομίλησα μαζί του, όμως μου ανέφερε ότι δεν θα ήταν πρέπον να μιλήσει για το περιεχόμενό του και ότι πρέπει να αναμείνουμε τη δικαιοσύνη.

Aytaç Yalman
Η κατάσταση, αναφορικά με τον τότε Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων, Aytaç Yalman, είναι εντελώς διαφορετική από την κατάσταση του Özkök. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μαζί με τον τότε Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχο Özden Örnek, και το Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων, İbrahim Fırtına, είχαν συμμετοχή σε διεργασίες για την επιβολή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Σημειώνεται ότι τα έγγραφα αναφορικά με τους Διοικητές αυτούς έχουν διαχωριστεί.

Η λεπτομέρεια αυτή είναι σημαντική. Διότι στο κατηγορητήριο οι Διοικητές αυτοί δεν αναφέρονται ως κατηγορούμενοι. Όμως, οι Εισαγγελείς διευκρινίζουν ότι τα πεπραγμένα των Διοικητών στρατιωτικών δυνάμεων βρίσκονται στην αρμοδιότητα της πολιτικής δικαιοσύνης.

Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να μιλούμε για δύο δυνατότητες. Εάν οι δικαστές δεν συμμεριστούν την άποψη των Εισαγγελέων, τότε τα έγγραφα, αναφορικά με τους Διοικητές των δυνάμεων, θα σταλούν στη στρατιωτική δικαιοσύνη. Στην περίπτωση δε αυτή, η δικαστική διαδικασία εξαρτάται από την άδεια που θα παράσχει ο Γενικός Επιτελάρχης.

Τόσο οι αναφορές των Εισαγγελέων, όσο και το γεγονός ότι οι Διοικητές αυτοί δεν χαρακτηρίζονται ως ένοχοι, δείχνουν ότι πρόκειται να ετοιμασθεί και ένα τρίτο κατηγορητήριο. Εάν οι δικαστές συμφωνήσουν με την άποψη των Εισαγγελέων, τότε η εκδίκαση θα συνεχιστεί στα πολιτικά δικαστήρια. Αναφορικά με τον Aytaç Yalman, υπήρχαν πληροφορίες ότι αυτός από ένα στάδιο και μετά δεν είχε υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες για τη διενέργεια ενός πραξικοπήματος. Οι πληροφορίες αυτές είχαν περιληφθεί στα ημερολόγια που φέρονται να ανήκουν στον τότε Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων, Özden Örnek.

Özden Örnek
Το όνομα του ναυάρχου Özden είχε έρθει στο προσκήνιο με τα Ημερολόγια, τα οποία τηρούσε. Τα Ημερολόγια αυτά περιλαμβάνονται τώρα στο κατηγορητήριο. Μέσα στα ημερολόγια αυτά, που φέρονται να είναι δικά του, υπάρχει και η σημείωση αναφορικά με το στρατηγό Aytaç Yalman. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι και τα έγγραφα αναφορικά με τον Özden Örnek έχουν διαχωριστεί. Μπορούμε να πούμε ότι και η κατάσταση του Örnek είναι ίδια με την κατάσταση του στρατηγού Aytaç.

İbrahim Fırtına
Και η κατάσταση του τότε Αρχηγού των Αεροπορικών Δυνάμεων İbrahim Fırtına είναι όμοια με αυτή των Yalman και Örnek. Διευκρινίζεται ότι και τα έγγραφα, που αφορούν το άτομό του, έχουν διαχωριστεί. Και για τον Fırtına αναφέρεται ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ενός τρίτου κατηγορητηρίου και ότι, ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου, μπορεί να δικαστεί από τη στρατιωτική ή την πολιτική δικαιοσύνη.

Eruygur και Tolon
Η κατάσταση τόσο του στρατηγού Şener Eruygur, τότε Διοικητή της Στρατοχωροφυλακής, όσο και του Hurşit Tolon, τότε Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αιγαίου, είναι εντελώς διαφορετική από τους άλλους Διοικητές. Τόσο ο Eruygur, όσο και ο Tolon, στο κατηγορητήριο υποδεικνύονται ως οι υπ΄ αριθμ. 1 και 2 κατηγορούμενοι.

Φαίνεται ότι οι δύο αυτοί Διοικητές θα δικαστούν από τα πολιτικά δικαστήρια για όσα έπραξαν μετά την αποστρατεία τους. Ενδέχεται, ωστόσο, για τις δραστηριότητές τους, κατά την περίοδο που υπηρετούσαν, να δικαστούν από τα στρατιωτικά δικαστήρια και για τα μετέπειτα πεπραγμένα τους από τα πολιτικά.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP