Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Ζητείται «τουρκικό μοντέλο» ειρήνευσης με το ΡΚΚ


Eως την 15η Αυγούστου θα δώσει στη δημοσιότητα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν τον «οδικό χάρτη» για την ειρήνη στην Τουρκία.
Με κεντρικούς άξονες τον εκδημοκρατισμό και την πολιτική και κοινωνική συναίνεση θα προχωρήσει η Αγκυρα στη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος, βεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι, κατά τη συνάντησή του με αρθρογράφους κορυφαίων εφημερίδων της χώρας του.

Της Ελενας Μπέλλη


Η συνάντηση έγινε σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση σκοπεύει να εκχωρήσει περισσότερα δικαιώματα στα 12 εκατομμύρια Κούρδους της χώρας ως ένα πρώτο βήμα προς την οριστική διευθέτηση.

Όπως αποκαλύπτει ο κυριακάτικος Τύπος στην Τουρκία, ο Αταλάι επιβεβαίωσε τις προθέσεις του Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε ότι αφορά τις κυβερνητικές προτάσεις. Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε πάντως ότι η Αγκυρα αναζητεί το «τουρκικό μοντέλο» για την εκτόνωση της 25ετούς αντιπαράθεσης με το ΡΚΚ, ένα μοντέλο ειρήνευσης που θα παραχθεί μέσα από διάλογο με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς.

«Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά εργαζόμαστε σκληρά και με ευαισθησία», δήλωσε ο Αταλάι και πρόσθεσε ότι το «πακέτο εκδημοκρατισμού» θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Σύμφωνα με ορισμένες εφημερίδες, ένα από τα μέτρα που συζητείται είναι η έναρξη διαλόγου με Κούρδους διανοούμενους και ακτιβιστές, προκειμένου εκείνοι να πείσουν το ΡΚΚ να καταθέσει τα όπλα.

Το ΡΚΚ πάντως έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στον αφοπλισμό χωρίς πλήρη αμνηστία για όλα τα μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων και των υψηλόβαθμων στελεχών. Αγκυρα και Κούρδοι αναμένουν μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον «οδικό χάρτη» προς την ειρήνη στην Τουρκία που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ο φυλακισμένος στο Ιμραλι Κούρδος ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, το σχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από την 15η Αυγούστου και την 25η επέτειο από την έναρξη της ένοπλης δράσης του ΡΚΚ. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το σχέδιο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», επισήμανε ο ηγέτης του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Αχμέτ Τουρκ, και παρότρυνε το κυβερνών κόμμα να δεχθεί να συνομιλήσει με τον Οτσαλάν «διότι η φόρμουλα που θα προτείνει θα είναι εξαιρετικά σημαντική».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP