Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Μαγειρεύουν εντάσεις στη Δυτική Θράκη


ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή του πολεοδομικού σχεδίου στη Δυτική Θράκη εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι για να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τη « Υeni Safak» υπό τον τίτλο «Κατεδάφιση στα σπίτια και το τέμενος των Τούρκων», οι Τούρκοι αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κατεδαφίσει 41 σπίτια, εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν σε “Τούρκους”, καθώς και ένα ιστορικό τέμενος από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Θερμό καλοκαίρι με τουρκικές προκλήσεις με αφορμή πολεοδομικό νόμο

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι ενώ στην Τουρκία συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποίησε στους ιδιοκτήτες ότι θα κατεδαφιστούν 41 σπίτια, εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν σε “Τούρκους”, καθώς και το ιστορικό τέμενος Γενιτζέ Μαχαλλέ στη Δ. Θράκη, από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, προκάλεσε ένταση στην περιοχή. Επηρεαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του Δήμου, τονίζοντας ότι η απόφαση είναι ηθελημένη. Μεταξύ των σπιτιών που θα κατεδαφιστούν, είναι και αυτό του “Τούρκου” πρώην βουλευτή της δυτικής Θράκης Γκαλίπ Γκαλίπ. Ο Γκαλίπ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η Ελλάδα προβαίνει σε απαλλοτρίωση σε μια περιοχή “Τούρκων” και κάλεσε τους Έλληνες αρμοδίους να παραιτηθούν από την απόφαση αυτή που έλαβαν.
Ο Οσμάν Ιμπραήμ είπε ότι οι ελληνικές Αρχές θα τους δώσουν αποζημίωση 20.000 ευρώ και τόνισε: «Εμείς με τα χρήματα αυτά όχι μόνο δεν μπορούμε να έχουμε σπίτι, αλλά ούτε και παράπηγμα. Εμείς θα δεχτούμε, εάν μας εξασφαλίσουν σπίτια κάπου κεντρικά, έναντι των σπιτιών αυτών, εφόσον πρόκειται να προστατεύσουμε πράγματι τα δικαιώματά μας».
Οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κατεδαφίσει το ιστορικό τέμενος της συνοικίας Γενιτζέ, που βρίσκεται εκεί από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP