Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΑΙΓΑΙΟ: ΜΕΤΑ ΤΑ F16 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ


Σκηνές από τον Ιανουάριο του 1996 θύμισε χθες ρεπορτάζ του ο τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Kanal D, το οποίο χαρακτήρισε τη νήσο Ρω «Ουδέτερη» και τονίζοντας ότι η Ελλάδα οικειοποιήθηκε «με νέο τετελεσμένο μία νησίδα, που δεν ανήκει σε κανέναν».

Στο ρεπορτάζ του το τουρκικό κανάλι μετέδιδε εικόνες από το ελληνικό φυλάκιο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια νησίδα στη μύτη της Τουρκίας, εικόνες που τραβήχτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από ένα περίεργο φουσκωτό σκάφος που έπλεε για ημέρες δίπλα από τις ελληνικές ακτογραμμές, και παρακολουθείτο στενά από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας

Σε άλλο σημείο ο δημοσιογράφος του καναλιού υποστήριξε ότι βάσει συμφωνίας του 1947, η νησίδα δεν ανήκει σε κανέναν, κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται ο εποικισμός της.

Στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε καμία δήλωση, θεωρώντας ανύπαρκτο το θέμα. Πηγές του υπουργείου που επικαλείται η ίδια εφημερίδα υπενθύμιζαν ότι η νήσος Ρω ανήκει στην Ελλάδα βάσει διεθνών συμβάσεων.

Η νήσος Ρω βρίσκεται σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων βόρεια του Καστελόριζου. Είναι γνωστή και από την Κυρά της Ρω, τη μοναδική κάτοικό του, που για χρόνια ολόκληρα ύψωνε κάθε πρωί την ελληνική σημαία.

Η Κυρά της Ρω, η Δέσποινα Αχλαδιώτη, πέθανε το 1982 σε ηλικία 92 ετών. Ο τάφος της βρίσκεται στο σημείο που ύψωνε τη σημαία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP