Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Τροποποιήθηκε το άρθρο 148 του Συντάγματος, περί πολιτικής και στρατιωτικής δικαιοσύνης.


Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, πέρασε από την επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης η προτεινόμενη αναθεώρηση σχετικά με την εκδίκαση των στρατιωτικών. Το σχετικό άρθρο του αναθεωρητικού πακέτου τροποποιεί το άρθρο 148 του Συντάγματος, που ορίζει τα περί πολιτικής και στρατιωτικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το νέο άρθρο, ο πρόεδρος της βουλής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί των όπλων και ο αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής δικάζονται ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ατομικό δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, εφόσον θεωρεί πως αυτή παραβιάζει τις κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεμελιώδεις ελευθερίες.

Τα προσκείμενα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μέλη της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης υπερψήφισαν την τροποποίηση, ενώ οι συμμετέχοντες στην επιτροπή βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης την καταψήφισαν.

Η προβλεπόμενη νέα διάταξη ανοίγει το δρόμο για την παραπομπή σε δίκη ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων των στρατιωτικών, ενάντια στους οποίους θα απαγγελθούν κατηγορίες στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκένεκον. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή σε δίκη των πρωταιτίων της στρατιωτικής χούντας του 1980.

Καθώς η τροποποίηση πέρασε από το στάδιο της επιτροπής, μένει να υπερψηφισθεί από την ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης. Η τελευταία διαδικασία θα αρχίσει εντός 48 ωρών από την ολοκλήρωση του σταδίου της επιτροπής για όλες τις προτεινόμενες διατάξεις του αναθεωρητικού πακέτου, που αναμένεται αύριο. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων στην ολομέλεια, το αναθεωρητικό πακέτο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα προς έγκριση.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP