Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.


H Referans καταχωρεί ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του Zeynel Lüle με τίτλο «Η Τουρκία παραδίδεται στην Hélène Flautre», στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., πάρα πολλά ονόματα χαράχθηκαν στις μνήμες. Τα άτομα αυτά ήταν η «φωνή» και το «πρόσωπο» της Ε.Ε.. Όταν μιλούσαν για την Τουρκία, άλλοτε τα χειροκροτούσαν και άλλοτε τα επέκριναν. Τα ονόματά τους χαράχθηκαν στις μνήμες μας.

Ίσως, στις χώρες τους να μην είναι και πολύ γνωστά τα ονόματα των ανθρώπων αυτών. Όμως, η Τουρκία τα έχει αποστηθίσει. Την προσεχή περίοδο θα αναφερθεί, πολύ συχνά, ένα όνομα: Hélène Flautre.

Η Flautre ανέλαβε τη θέση του Joost Lagendijk, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «κύριος Ευρώπη». Παλιά ακούγαμε το όνομα Günter Verheugen, τώρα ακούμε συχνά το όνομα του Olli Rehn.


Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Θα ήθελα να σας παρουσιάσω το άτομο αυτό, το οποίο επί πέντε χρόνια θα το αναφέρουμε συχνά. Είναι 50 ετών Γαλλίδα κοινοβουλευτικός. Δύο περιόδους εκλέχθηκε στο Ε.Κ. με το ψηφοδέλτιο του γνωστού και ως «Κόκκινος Dany» Daniel Cohn – Bendit. Επί πολλά χρόνια χρημάτισε και καθηγήτρια μαθηματικών. Εκλέχθηκε στο Ε.Κ. για πρώτη φορά το 1999. Από το 2004 και εντεύθεν ήταν Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ε.Κ..

Η Γαλλίδα Πράσινη Κοινοβουλευτικός σε κάθε ευκαιρία ανέφερε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα βοηθούσαν την Τουρκία τόσο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και του εκδημοκρατισμού.

Άτομο συναισθηματικό
Η Flautre κατά την περίοδο της προεδρίας της στην Υποεπιτροπή γνώρισε εκ του σύνεγγυς και την Τουρκία. Μάλιστα, συμμερίζεται τους Τούρκους και Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι η ένταξη στην Ε.Ε. περνά «μέσα από το Ντιγιάρμπακιρ». Επιπλέον, είναι και μια αρκετά συναισθηματική γυναίκα.

Η Ζανά, μετά από δέκα χρόνια φυλάκισης, είχε έρθει στο Ε.Κ.. Θυμάμαι τα μάτια της γεμάτα δάκρυα. Θυμάμαι επίσης και την απογοήτευση, την οποία αισθάνθηκε, όταν η Ζανά πραγματοποίησε μια ομιλία προς την «κατεύθυνση» του ΡΚΚ. Πρώτα από όλα, είναι μια γυναίκα… Άτομο συναισθηματικό και ειλικρινές…

Πριν από λίγο καιρό, μιλώντας μαζί της στο Γραφείο της στο Ε.Κ., μου ανέφερε ότι η Τουρκία με τα βήματα, τα οποία θα κάνει στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της δημοκρατίας, θα ενισχυθεί και θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί με μεγαλύτερη άνεση στους αντιπάλους της μέσα στην Ε.Ε.. Η ίδια πιστεύει στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μέλος.

Όμως, γνωρίζω πολύ καλά ότι το «αγωνιστικό» πνεύμα, το οποίο διαθέτει μέσα της, θα γίνει αιτία ώστε να θυμώσουν πολλά άτομα στην Τουρκία.

Το όνομα της Hélène Flautre, τα προσεχή πέντε χρόνια, θα το ακούτε πολύ συχνά…

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP