Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Η Vatan στην πρώτη σελίδα της με τον τίτλο «Άλμα Ντιγιάρμπακιρ» γράφει ότι έγινε γνωστό πως κατά τη «μίνι συνάντηση κορυφής», που πραγματοποιήθηκε προχθές από τον Π/Θ και πέντε Υπουργούς, δόθηκε βαρύτητα στο κουρδικό ζήτημα και συζητήθηκαν τα βήματα που θα γίνουν για την επίλυσή του.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να «πατήσει το κουμπί» για τα βήματα πριν από τον «οδικό χάρτη», που γνωστοποίησε ο Οτζαλάν μέσω των δικηγόρων του ότι θα ανακοινώσει στις 15 Αυγούστου. Η κυβέρνηση, από τη μια πλευρά, διστάζει να δώσει την εντύπωση ότι «εκλαμβάνει τον αρχιτρομοκράτη ως συνομιλητή» και, από την άλλη, φοβάται μήπως οδηγήσει σε διάφορες φήμες η πραγματοποίηση κάποιων βημάτων μετά τη δημοσιοποίηση αυτού του «οδικού χάρτη».


Ο Π/Θ Ερντογάν θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία για ένα σοβαρό άνοιγμα, που θα είναι πειστικό, πριν την 15η Αυγούστου. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το θέμα, στο οποίο δόθηκε βαρύτητα σε αυτή τη μίνι συνάντηση κορυφής.

Εκείνα, τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, είναι η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, η αποφυλάκιση του Οτζαλάν και η ικανοποίηση κάθε είδους αιτήματος περί αυτονομίας.

Ορισμένα από αυτά που μπορούν να πραγματοποιηθούν, είναι η διεύρυνση της έννοιας του καταγόμενου από την Τουρκία, η σύσταση εδρών κουρδικής γλώσσας και φιλολογίας σε ορισμένα πανεπιστήμια, το άνοιγμα του δρόμου για κουρδικές εκπομπές και κανάλια, η πρόσληψη στην περιοχή [ΝΑ περιοχή] υπαλλήλων που γνωρίζουν την κουρδική, η απόδοση σε ορισμένες περιοχές, επαρχίες και χωριά των παλιών τους ονομασιών και η σύσταση στη Βουλή επιτροπής για τη διερεύνηση των εγκλημάτων αγνώστων δραστών.

****
Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, αναφέρεται ότι το γεγονός πως ο Πρόεδρος Γκιούλ, τον περασμένο Μάιο, είχε αναφερθεί σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Κουρδικού, οδήγησε σε διάφορες συζητήσεις, οι οποίες όμως έπεσαν σε δεύτερη μοίρα τον τελευταίο καιρό, όταν την πρώτη θέση της επικαιρότητας κατέλαβαν άλλα θέματα.

Η σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας [ΣΕΑ] στο τέλος Ιουνίου προσέλαβε κρίσιμο χαρακτήρα λόγω των συζητήσεων, που είχαν ξεσπάσει με το «Σχέδιο Δράσης κατά της Οπισθοδρομικότητας» [το δημοσίευμα της Taraf] και το άνοιγμα του δρόμου στους στρατιωτικούς να δικάζονται από την πολιτική δικαιοσύνη.

Όμως, στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι κατά την ανωτέρω σύνοδο του ΣΕΑ ανατέθηκαν καθήκοντα στη ΜΙΤ προκειμένου να ετοιμάσει έκθεση όσον αφορά τα βήματα, που πρέπει να γίνουν [στο Κουρδικό]. Τώρα λέγεται ότι η ΜΙΤ, σε συνεργασία και με άλλους ενδιαφερόμενους κρατικούς φορείς, θα ετοιμάσει την εν λόγω έκθεση.

Στη μίνι συνάντηση κορυφής, που πραγματοποιήθηκε προχθές, συζητήθηκαν τα βήματα που θα γίνουν και τα μέτρα που θα ληφθούν, μαζί με τους πέντε Υπουργούς, οι οποίοι είναι αυτοί που λαμβάνουν μέρος και στη σύνοδο του ΣΕΑ. Αμέσως μετά, ο Π/Θ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της ΜΙΤ Εμρέ Τανέρ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP