Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Mετάθεση των 7 εισαγγελέων της Κωνσταντινούπολης που ασχολούνται με την υπόθεση Εργκενέκον


Το κατά τα άλλα ρουτίνας αυτό διάταγμα που αφορά περί τους 1.500 δικαστές και εισαγγελείς- έχει ‘κολλήσει’ εδώ και δέκα ημέρες στο ΑΣΔΕ, γιατί, ενώ ήταν έτοιμο, ένα από τα μέλη υπέβαλε προς ψήφιση εναλλακτική λίστα που περιλαμβάνει ‘την μετάθεση των 7 εισαγγελέων της Κωνσταντινούπολης που ασχολούνται με την υπόθεση Εργκενέκον, του δικαστή του 13ου Κακουργιοδικείου Κωνσταντινούπολης όπου δικάζεται η υπόθεση καθώς και των εισαγγελέων του Ντιάρμπακιρ που διεξάγουν τις ανακρίσεις της υπόθεσης ‘Ζιτέμ’, δηλαδή, της μυστικής υπηρεσίας της στρατοχωροφυλακής (Jitem) για ‘τις δολοφονίες με άγνωστο δράστη’ που έχουν διαπραχτεί στη νοτιοανατολική Τουρκία

«Όσο περνούν οι μέρες, αντιλαμβανόμαστε όλο και καλύτερα ότι η ‘ανώτατη δικαιοσύνη’ στην Τουρκία, αναλαμβάνει το ρόλο ενός ‘σιδηρού παραπετάσματος’ όπου καταφεύγει για να κρυφτεί το κράτος που έχει αδικοπραγήσει. Το κράτος αποκτά ασυλία πίσω από το παραπέτασμα αυτό», γράφει σήμερα στο άρθρο του ο αρχισυντάκτης της ‘Ταράφ’ Αχμέτ Αλτάν.
Η συγκλονιστική είδηση που βρίσκει τη θέση της στα περισσότερα ΜΜΕ από προχθές είναι αποκαλυπτική για το τι αποσκοπεί να κουκουλώσει το δικαστικό κατεστημένο με τις μεταθέσεις των συγκεκριμένων εισαγγελέων και δικαστών: μάρτυρες κατηγορίας υπό καθεστώς προστασίας (υπάρχουν 17 τέτοιοι στην υπόθεση Εργκενέκον) έχουν καταθέσει ότι εκτέλεσαν 55 άτομα κατ’ εντολή του συνταγματάρχη Τζεμάλ Τεμίζοζ και μετά την εκτέλεση του παρέδιδαν τις ταυτότητες των θυμάτων? Ο ειδικός εισαγγελέας Ντιάρμπακιρ ζητάει στο κατηγορητήριο 9κις ισόβια για τον Τεμίζοζ.
Καθώς ο στρατός σιωπά τις μέρες αυτές, η ανώτατη δικαιοσύνη μπαίνει μπροστά και ξεσκεπάζεται για να εμποδίσει τις συγκεκριμένες ανακριτικές διαδικασίες. Το πώς το κυβερνών κόμμα θα αντιμετωπίσει την κατάσταση δεν είναι σαφές, καθώς φαίνεται πως δεν είναι σαφείς και οι κανόνες που διέπουν την έκδοση του ‘διατάγματος μεταθέσεων’. Προς το παρόν, δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του ΑΣΔΕ ο υπουργός και ο ΓΓ δικαιοσύνης και γίνονται διαβούλια με τον Ερντογάν στην προσπάθεια εύρεσης λύσης. Κατ’ ελάχιστο, σκαλίζονται κανονισμοί από όπου φαίνεται να προκύπτει ότι ‘δεν επιτρέπεται η μετακίνηση δικαστή ή εισαγγελέα στον οποίο έχουν παραχωρηθεί ειδικές αρμοδιότητες’ (όπως στην περίπτωση των λόγω υποθέσεων) και, ίσως, καθ’ υπερβολή, κάποιοι όπως η χθεσινή ‘Ταράφ’- ζητούν από την κυβέρνηση ‘να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές μαζί με δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος’ ώστε να ‘μιλήσει ο λαός’ (λέμε ‘καθ’ υπερβολή, γιατί η μέχρι τώρα πολιτεία της κυβέρνησης ΑΚΡ ορίζεται από το να καταβάλει προσπάθειες να ‘βρίσκει μια μέση οδό με το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο’).

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP