Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ / ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Η Hurriyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Υπογραφή 260 εκ. Ευρώ για τον εγχώριο δορυφόρο Γκιόκτουρκ» γράφει τέθηκαν οι υπογραφές στο δορυφορικό σχέδιο Γκιόκτουρκ, που δόθηκε στην ιταλική εταιρία Telespazio έναντι 260 εκ. Ευρώ. Ο δορυφόρος αυτός θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η «Συμφωνία Αναγνώρισης, Παρακολούθησης Δορυφορικού Σχεδίου Γκιόκτουρκ» υπογράφηκε στο Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας με τη συμμετοχή του Υπουργού Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, του Αρχηγού των Αεροπορικών Δυνάμεων πτέραρχου Αϊντογάν Μπαμπάογλου και εκπροσώπων των τουρκικών και ιταλικών εταιριών.


Ο Γιλντιρίμ είπε: «Δεν έχει σημασία ο πολιτικός ή ο στρατιωτικός σκοπός. Ξεκινάμε ένα άκρως σημαντικό σχέδιο, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των πάσης φύσεως αναγκών στον τομέα της επικοινωνίας τόσο της Τουρκίας όσο και άλλων κρατών, στην εξασφάλιση πληροφοριών, στη γεωγραφική υποδομή, στην ανάγκη για χάρτες και στη σημαντική αύξηση της αμυντικής δύναμης».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γκιονούλ, ο οποίος είπε ότι «στόχος της Τουρκίας είναι η κατασκευή του δικού της δορυφόρου» και ότι «η Συμφωνία Γκιόκτουρκ αποτελεί το πρώτο βήμα», τόνισε: «Με την υπογραφή αυτή συμπεριλαμβανόμαστε σε μια ομάδα επιλέκτων, στην οποία λαμβάνουν μέρος μετρημένες χώρες του κόσμου».

Εξάλλου, ο Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων πτέραρχος Μπαμπάογλου είπε ότι με την υπογραφή του σχεδίου αυτού ήρθε για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα η ανάγκη που υπάρχει για το Τουρκικό Διαστημικό Ίδρυμα.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι για το σχέδιο Γκιόκτουρκ θα συσταθεί στην Άγκυρα Μόνιμος Σταθερός Σταθμός, ενώ θα εξασφαλιστεί και Κινητή Μονάδα. Ο δορυφόρος θα συσταθεί στην ΤΑΙ με τη συμβολή του Κέντρου της T?rk Sat. Ο δορυφόρος, που θα εκτοξευθεί το 2012, αναμένεται να παραδοθεί μετά από 42 μήνες.

Η Sabah αναφέρεται ειδησεογραφικά στο θέμα σε μικρό δίστηλο των εσωτερικών της σελίδων με τον τίτλο «Ο δορυφόρος Γκιόκτουρκ θα εκτοξευθεί το 2012».

Η Cumhuriyet γράφει για το θέμα σε μικρό μονόστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Τέθηκαν οι υπογραφές για το δορυφόρο Γκιόκτουρκ».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP