Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Κυπριανού με Βέστερβέλλε για Κυπριακό και Τουρκία


Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλλε ύστερα από τη συνάντησή του στο Βερολίνο χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., αναμένει όμως την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων. Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Βεστερβέλλε είπε πως η Τουρκία είναι ήδη εταίρος-κλειδί για την Ε.Ε. και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ε.Ε. να συνεχίσουμε την εμβάθυνση των σχέσεών μας σε όλα τα επίπεδα. Είπε επίσης πως η Τουρκία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα του κεφαλαίου του ανταγωνισμού, προσθέτοντας πως «είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε πως «μια λύση δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που και οι δύο εκπροσωπούμε αυτήν την άποψη. Ωστόσο, μια λύση απαιτεί ευελιξία από όλες τις πλευρές και γι’ αυτόν το λόγο υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ηνωμένα ΄Εθνη εδώ και δεκαετίες», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκάθαρα ενισχύσει τις προσπάθειές τους και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν παρενέβη προσωπικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. «Για ακόμα μια φορά συζητήσαμε για τις δυνατότητες συζήτησης του θέματος την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Η άποψή μας παραμένει αναλλοίωτη: Η Τουρκία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα του κεφαλαίου του ανταγωνισμού. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», είπε.

Σε σχέση με το Μεσανατολικό, ο κ. Βεστερβέλλε είπε πως «εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις πρόσφατες ειδήσεις που αφορούν το εν λόγω ζήτημα. Θέλουμε να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς που θέλουν τη συνέχιση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην απραξία, αλλά πρέπει να κρατήσουμε όλες τις πλευρές στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της περιοχής αλλά και προς το συμφέρον της παγκόσμιας ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «εμείς υποστηρίζουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία και για να καταστεί πραγματικά ευρωπαϊκή θα πρέπει να ακολουθήσει όλη τη διαδικασία που προβλέπεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που η ίδια η Ε.Ε. έχει θέσει και αφορούν την Κύπρο.

Εμείς βλέπουμε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία η Τουρκία θα μπορέσει να συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού που είναι μια από τις προϋποθέσεις που τέθηκαν το 2005. Βεβαίως είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας ακριβώς για να διαχειριστούμε αυτήν την περαιτέρω πορεία», ανέφερε.

Είπε πως ενημέρωσε το Γερμανό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, την εξέλιξη των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, και επαναβεβαίωσε «τη δέσμευσή μας για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας, για ομοσπονδιακή λύση, για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η οποία όμως θα εξασφαλίζει την επανένωση του νησιού, θα διατηρεί την επανένωση και μετά τη λύση, θα είναι βιώσιμη και διαρκής και θα εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει ένα κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια και μοναδική κυριαρχία».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «εμείς είμαστε δεσμευμένοι, αυτή ήταν η βάση λύσης που συμφωνήθηκε όταν άρχισαν οι συνομιλίες, και είμαστε δεσμευμένοι σ’ αυτήν, αλλά επίσης είναι εξίσου σημαντικό να διατηρηθεί η διαδικασία όπως άρχισε, δηλαδή μια διαδικασία η οποία προβλέπει λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους’».

Πρόσθεσε πως «δεν παύει το Κυπριακό να είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι πάρα πολύ σημαντικός στην επίλυση του Κυπριακού. Αυτό έχει αναγνωρίσει και το Συμβούλιο της Ε.Ε., αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες, είναι σημαντικό η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα και εποικοδομητικά στη διαδικασία των συνομιλιών και να στηρίξει τη λύση που έχω περιγράψει».

Για το Μεσανατολικό ανέφερε πως «μέσω της Κύπρου η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην περιοχή. Όσον αφορά την ουσία, οι απόψεις μας ταυτίζονται απόλυτα με αυτές της γερμανικής κυβέρνησης».

Ερωτηθείς σε ποιό χρονικό πλαίσιο πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού και ποιές είναι οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε πως «εκείνο που έχει σημασία, και θέλω να το τονίσω αυτό, είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση από την Τουρκία για να συμβάλει στην υλοποίηση αυτής της λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Άρα, θα μπορούσε ακόμη και αύριο να λυθεί το Κυπριακό εάν δούμε μια προσέγγιση από την άλλη πλευρά που δεν θα προσπαθεί να διατηρήσει, μέσα από τη λύση, την υφιστάμενη κατάσταση αλλά να υλοποιήσει τη βάση λύσης που έχει συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές όταν άρχισαν οι συνομιλίες και θέλω να το τονίσω αυτό. Η λύση που έχω περιγράψει, της ομοσπονδίας, έχει συμφωνηθεί και από τις δυο πλευρές, άρα είναι θέμα υλοποίησης και εφαρμογής».

Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε πως «εμείς θεωρούμε ότι πέραν από τις προϋποθέσεις που αφορούν τα τεχνικά μέρη των κεφαλαίων, η Ε.Ε. το 2005 έχει καθορίσει τις προϋποθέσεις που αφορούν την Κύπρο που είναι όχι μόνο η εφαρμογή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης και για την Κύπρο αλλά και η ομαλοποίηση των σχέσεων, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ειρηνική επίλυση διαφορών και οι σχέσεις γειτονίας”. Επανέλαβε πως ”είμαστε έτοιμοι, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις, να στηρίξουμε αυτή την ενταξιακή πορεία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία για ένταξη της Τουρκίας. «Δεν επιτρέπεται να βρεθούμε σε αδιέξοδο. Για αυτό είναι αναγκαία η ευελιξία όλων των εμπλεκομένων. Επιθυμούμε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας», ανέφερε και χαιρέτισε τις δηλώσεις του κ. Κυπριανού ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Κύπρου σχετικά με το άνοιγμα του κεφαλαίου του ανταγωνισμού, ανέφερε πως «αυτό δεν περιλαμβάνεται στα κεφάλαια που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. Επομένως, εάν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ακολουθήσει τους κανόνες που προϋποθέτουν το άνοιγμα των κεφαλαίων, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να το δούμε να ανοίγει».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP