Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ / ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ


Ο Christian Makarian σε άρθρο γνώμης στο L’EXPRESS αναφέρεται στην πρόσφατη διαδικασία εξομάλυνσης των τουρκο-αρμενικών σχέσεων, επισείοντας παράλληλα τη μόνιμη διεκδίκηση της αρμενικής διασποράς για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Τουρκία.

Η συμφωνία που υπεγράφη στις 31 Αυγούστου μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας αποτελεί την κατάληξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, καθώς συμφώνησαν όχι μόνο στην αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και στο άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων, αλλά και στη διερεύνηση ενός τραυματικού για τους Αρμένιους ιστορικού παρελθόντος.

Ο δρόμος της εξομάλυνσης των σχέσεων παραμένει ωστόσο μακρύς και για τις δύο χώρες. Στην Τουρκία μια ισχυρή εθνικιστική κοινή γνώμη στηρίζει τον αρνητισμό του κράτους, το οποίο αρνείται επίμονα την πραγματικότητα της γενοκτονίας, που πραγματοποίησε η κυβέρνηση των Νεότουρκων το 1915, ενώ εμπόδια θέτει και η εκπεφρασμένη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία, στις διεκδικήσεις του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μπροστά σε αυτά τα εμπόδια οι Τούρκοι δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μια υπο-επιτροπή ιστορικής διερεύνησης και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Αρμενία, μολονότι δεν έχει εξαγγελθεί λύση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία από την πλευρά της δεσμεύεται να αναγνωρίσει τη Συνθήκη του Κάρς (1921), που διαπραγματεύτηκαν οι Μπολσεβίκοι και να εγκαταλείψουν κάθε εδαφική διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Το άνοιγμα των συνόρων αποτελεί αντάλλαγμα της συγκεκριμένης αποποίησης. Η διαδικασία εξομάλυνσης ωστόσο των διμερών σχέσεων δεν πρόκειται να αναστείλει την προσπάθεια που καταβάλλει η αρμενική διασπορά για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Τουρκία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP