Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Τουρκία: Προς χαλάρωση των περιορισμών σε κουρδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς


Να χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους ιδιωτικούς κουρδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς προτίθεται η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με το τουρκικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTUK) γίνονται ήδη συζητήσεις για την εφαρμογή του μέτρου που είναι μέρος του «δημοκρατικού ανοίγματος» που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι από τον Ερντογάν με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Κούρδων της Τουρκίας.

Τα ιδιωτικά κουρδικά τηλεοπτικά κανάλια θα επιτρέπεται τώρα να εκπέμπουν επί 24 ώρες σε καθημερινή βάση, αντί των 45 λεπτών που ισχύει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης.


Τα κανάλια δεν θα είναι υποχρεωμένα να μεταδίδουν προγράμματα με τουρκικούς υπότιτλους, ενώ θα αρθούν και άλλοι περιορισμοί.Ομως θα απαγορεύεται οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μεταδίδουν προγράμματα διδασκαλίας της κουρδικής γλώσσας.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει την αυξανόμενη υποστήριξη του τουρκικού πληθυσμού για τα μέτρα αυτά που αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου για να μπει τέλος στην 25χρονη σύγκρουση με το Εργατικό Κομμα του Κουρδιστάν(PKK)που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Αγκυρα.

«Ολοι θέλουν να μπει τέλος στην τρομοκρατία. Ολοι θέλουν να υπάρχουν καλύτερες δημοκρατικές προδιαγραφές», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι.Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση. Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

24ωρη μετάδοση στα κουρδικά από ιδιωτικά κανάλια Νομική αναθεώρηση για μεταδόσεις σε διαφορετικές γλώσσες από ιδιωτικά κανάλια

Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αναζητά το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να μεταδώσουν σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους και ιδιωτικά κανάλια, μετά το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Το Συμβούλιο που άρχισε τις εργασίες για αλλαγή της νομοθεσίας που περιλαμβάνει την απαγόρευση, προβλέπει τη άρση των περιορισμών χρόνου και περιεχομένου που ισχύουν για τα ιδιωτικά κουρδικά κανάλια.Σύμφωνα με την αναθεώρηση που θα γίνει και τα ιδιωτικά κανάλια θα μεταδίδουν επί 24ωρης βάσεως όπως το Κανάλι 6 του κρατικού δικτύου TRT και θα αρθούν οι υπότιτλοι στα τουρκικά.

Η διάταξη περί μεταδόσεων για εκμάθηση διαφορετικών γλωσσών και διαλέκτων από την άλλη θα παραμείνει όπως έχει.
Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα συγκληθεί εκ νέου εντός της εβδομάδας για να πάρει τις οριστικές αποφάσεις.
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤRT.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP