Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

«Η Τουρκία υπόσχεται μεταρρυθμίσεις για τους Κούρδους κατά τη διάρκεια του 2009».


Στις διαβεβαιώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχουν προωθηθεί μεταρρυθμίσεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, αναφέρεται πρακτορειακή είδηση, την οποία αναδημοσιεύει η σημερινή De Standaard με τίτλο «Η Τουρκία υπόσχεται μεταρρυθμίσεις για τους Κούρδους κατά τη διάρκεια του 2009».

Όπως σημειώνεται, το περασμένο Σάββατο συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την έναρξη των επιθέσεων των κούρδων ανταρτών σε βάρος της τουρκικής αστυνομίας και μονάδων του τουρκικού στρατού, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους έκτοτε πάνω από 40.000 άτομα. Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, συνεχίζει η εφημερίδα, ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών Α. Οτσαλάν επρόκειτο το περασμένο Σάββατο να εξαγγείλει έναν οδικό χάρτη με στόχο τον τερματισμό της διαμάχης μεταξύ των Κούρδων και του τουρκικού στρατού, αλλά όπως ανακοινώθηκε επίσημα το σχετικό κείμενο-δήλωση δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έκανε λόγο για την ανάγκη να ληφθούν «ρηξικέλευθα μέτρα» υπέρ των Κούρδων και να υπάρξει μια «ριζική λύση», καθώς η Τουρκία «οφείλει να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα», το οποίο «πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά».

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στόχος της λεγόμενης «Κουρδικής πρωτοβουλίας» είναι να πειστούν οι Κούρδοι αγωνιστές να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα. Παράλληλα σημειώνεται ότι η πρόοδος στο Κουρδικό είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη του στόχου της Τουρκίας να ενταχτεί στην ΕΕ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP