Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΡΔΙΚΗΣ ΔΙΕΝΕΞΗΣ


Δισέλιδο ρεπορτάζ του Daniel Steinvorth για το κουρδικό πρόβλημα και τις τελευταίες εξελίξεις δημοσιεύει η πολιτική επιθεώρηση Der Spiegel στο τεύχος Αρ. 34 που κυκλοφορεί σήμερα. Τίτλος: «Δηλητηριασμένες ψυχές» και υπότιτλος: « Στις 15 Αυγούστου του 1984 το κουρδικό ΡΚΚ ξεκίνησε τον αγώνα του κατά του τουρκικού στρατού. 25 χρόνια μετά και με 40.000 νεκρούς, υπάρχει τώρα μια ιστορική ευκαιρία να επιτευχθεί επιτέλους ειρήνη».


Γίνεται αναφορά στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο, με θέμα μια ειρηνική επίλυση του κουρδικού, που μεταδόθηκε απ’ ευθείας και σε κουρδικές περιοχές προκαλώντας συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και στο σχετικό σχέδιο που ετοιμάζει ο ίδιος ο Οτσαλάν και σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα.. Στα στρατόπεδα των κούρδων στο βόρειο Ιράκ επικρατεί ακόμη δυσπιστία ως προς το ενδεχόμενο εξεύρεσης ειρηνικής λύσης. Τον μόνο που εμπιστεύονται εκεί είναι ο Οτσαλάν. Η συμπάθεια αυτή για τον Οτσαλάν έχει δημιουργήσει την εντύπωση οτι στρατόπεδα κούρδων στο Β. Ιράκ, όπως το Μachmur, αποτελούν άνδρα και εκπαιδευτήρια τρομοκρατών. Οι κούρδοι του Ιράκ δεν θέλουν να έρχονται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία διακινδυνεύοντας την πρόσφατα επιτευχθείσα προσέγγιση. Για τον λόγο αυτό αρνούνται να δώσουν την ιρακινή υπηκοότητα σε κούρδους που έχουν καταφύγει στο Β.Ιράκ και επιδιώκουν την επιστροφή στην πατρίδα τους. Τώρα σχεδιάζεται από την Τουρκία να δοθεί αμνηστία στους φυγάδες κούρδους και σε μέλη του ΡΚΚ που αποποιούνται την βία. Ήδη από τις αρχές του χρόνου επετράπη η λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού στην κουρδική γλώσσα. Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος της χώρας Γκιούλ μίλησε για το «Κουρδιστάν», λέξη που άλλοτε θα μπορούσε να οδηγήσει στη φυλακή και τώρα υπογραμμίζει ότι η παρούσα στιγμή αποτελεί «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση του κουρδικού.

Πριν δύο εβδομάδες έγινε ίσως το πιό σημαντικό βήμα: Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον αρχηγό του φιλοκουρδικού κόμματος, Ahmet Turk. «Οι ελπίδες μας για ειρήνη μεγάλωσαν», είπε ο Ερντογάν, μετά από αυτή τη συνάντηση. Η κινητικότητα στο θέμα των κούρδων γίνεται αντιληπτή σε όλο το πολιτικό φάσμα της Τουρκίας. Ακόμη και οι στρατιωτικοί δεν ασκούν κριτική σε αυτή την πολιτική ύφεσης. Αντίδραση υπάρχει από εκεί που αναμενότανε: από το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ και άλλους εθνικιστές που χαρακτηρίζουν τη σχέδιο του Ερντογάν «προδοσία», αλλά και από κούρδους σκληροπυρηνικούς, που δεν μπορούν να αποχωριστούν την εικόνα του προαιώνιου εχθρού. Στην Άγκυρα εκφράζονται φόβοι ότι μια και μόνο ισχυρή τρομοκρατική επίθεση θα ήταν ικανή να σαμποτάρει την επίπονη προσέγγιση των δύο πλευρών.

- Τηλεγράφημα του dpa αναφέρει ότι 25 χρόνια μετά την έναρξη του αιματηρής κουρδικής διένεξης κυοφορείται η ελπίδα για μια προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πληθυσμιακές ομάδες. Τόσο ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων Abdullah Οcalan, όσο και η τουρκική κυβέρνηση στέλνουν μηνύματα για μια επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Το σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε επετειακή συγκέντρωση στην πόλη Eruh με συμμετοχή 12 .000 ατόμων, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, ενώ τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 30.000 άτομα, παρουσία 5.000 αστυνομικών. Μετά από πολλά χρόνια ο τούρκος πρωθυπουργός δείχνει για πρώτη φορά διατεθειμένος για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ενώ και ο Οτσαλάν επεξεργάζεται σχέδιο προς την ίδια κατεύθυνση.20 % του τουρκικού πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής δηλαδή συνολικά 15 εκατομμύρια, που αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα. Η Τουρκία ευρίσκεται υπό πίεση να λύσει το κουρδικό πρόβλημα, και λόγω της φιλοδοξίας της να προσεγγίσει την ΕΕ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP