Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Οι δικηγόροι του Οτζαλάν την περασμένη Παρασκευή μετέβησαν στο Ιμραλί για να πάρουν το «Χάρτη πορείας»


Οι δικηγόροι του Οτζαλάν την περασμένη Παρασκευή μετέβησαν στο Ιμραλί για να πάρουν από τον ίδιο το «Χάρτη πορείας», όπως κατονόμασε τις προτάσεις του για την επίλυση του κουρδικού. Όμως όταν επέστρεψαν δήλωσαν πως οι προτάσεις αυτές δεν ετοιμάστηκαν ακόμα και τόνισαν ότι ενδέχεται να είναι έτοιμες και να τους δοθούν από τον Οτζαλάν την Τετάρτη (δηλαδή μεθαύριο).

Αρχικά η επιδίωξη ήταν να τους δοθούν την Παρασκευή, για να ανακοινωθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου που ήταν επέτειος έναρξης των αιματηρών επιθέσεων του ΡΚΚ.

Σήμερα στον Τύπο αναφέρεται ότι ο Οτζαλάν στις 14 Αυγούστου αξιολόγησε τις εξελίξεις που σημειώνονται με τους δικηγόρους του όταν τον επισκέφθηκαν και σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου Firat Haber, ο Οτζαλάν είπε τα εξής:

? Έχει ξεκινήσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό όσο και η δημοκρατία που συστάθηκε από τον Ατατούρκ. Η τουρκική κοινωνία θα μάθει τη δημοκρατία και το δημοκρατικό πολιτισμό. Θα δημιουργηθεί μια δημοκρατική κοινωνία. Το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό και βαθύ, όπως η σύσταση της δημοκρατίας. Υπήρξε καθυστέρηση αλλά θα πάνε όλα καλά. Αυτό που έπρεπε να γίνει το 1920 θα γίνει τώρα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν καλά αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα. Θα πρέπει να το καταλάβει καλά και το DTP.

? To MHΡ και το CHP στην περίπτωση που συνεχίσουν να παρεμποδίζουν το χρονοδιάγραμμα αυτό θα τελειώσουν σε ένα 6μηνο. Δεν μπορεί να περιμένει πολύ ούτε το ΑΚΡ.

? Το δικό μου πρότυπο λύσης είναι το εξής: Από τη μία πλευρά θα είναι το κράτος και από την άλλη πλευρά το δημοκρατικό κουρδικό έθνος. Οι κούρδοι θα αποδεχθούν και θα αναγνωρίσουν την ύπαρξη του κράτους. Το δε κράτος θα αποδεχθεί το δικαίωμα των κούρδων να γίνουν δημοκρατικό έθνος. Αργότερα το κράτος όπου θέλει θα έχει σημαίες και παντού θα γίνεται εκμάθησης της τουρκικής.

? Όμως, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δυνατότητα οργάνωσης των κούρδων σε κάθε τομέα. Οι κούρδοι θα αποκτήσουν οντότητα ως δημοκρατικό έθνος. Εάν μπορεί να δημιουργήσει τη δική του εκπαίδευση, τη δική του θρησκευτική οργάνωση, τη Βουλή του, τους δήμους του, θα το κάνει μόνο του. Ακόμα θα έχει και τη δική του αυτοϋπεράσπιση. Θα έχει τη δική του δύναμη με την οποία θα επιλύσει τις δικές του διαφωνίες, δηλαδή οι κούρδοι θα οργανωθούν.

? Αν μου πουν εμένα για μια ομοσπονδία σαν αυτή που έδωσαν οι ΗΠΑ στον Μπαρζανί, εγώ δεν τη δέχομαι. Η δική μου λύση αυτό τα ξεπερνάει. Τα κλασικά μέτρα και τα καλούπια δεν τα θέλουμε. Επιθυμούμε μια νέα προσέγγιση. Το ευρωπαϊκό πρότυπο πλησιάζει λίγο στο δικό μου, αλλά δεν είναι πλήρως δημοκρατικό. Αυτά είναι δύσκολα χρονοδιαγράμματα. Χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια.

? Τώρα συζητούνται τα πρωτόκολλα της Αμάσεια 20-23 Οκτωβρίου 1919, είναι κάποιο διαφορετικό πρωτόκολλο. Από τα πρωτόκολλα της Αμάσεια τα τρία είναι ανοιχτά και τα δύο παραμένουν ακόμα μυστικά. Το ένα εξ αυτών το δεύτερο, της 22ας Οκτωβρίου 1919, φέρει την υπογραφή του Ατατούρκ και συμπεριλαμβάνει τα δικαιώματα των κούρδων. Αυτά που είναι ανοιχτά αποκαλύφθηκαν τη δεκαετία του ’60. Πέραν αυτού υπάρχει η συνεδρία της 10ης Φεβρουαρίου 1922, σχετικά με την αυτονομία των κούρδων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP