Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για τον Τύπο


Ειδικού Συνεργάτη

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Φράνσις Τζόζεφ Ριτσιαρντόνε αναφερόμενος στην έφοδο της Αστυνομίας στα γραφεία της τουρκικής Ιστοσελίδας Odatv και τη σύλληψη τεσσάρων δημοσιογράφων δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται τη δημοκρατία. "Βασική αρχή της αμερικανικής πολιτικής, τόνισε ,είναι η δημοκρατία και οι θεσμοί της. Βασικός θεσμός της δημοκρατίας είναι η ελευθερία του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ασκούν ανενόχλητα την κριτική τους στην εξουσία.Δεν μπορώ να καταλάβω, είπε, την κυβέρνηση που από τη μια μιλάει για ανεξαρτησία του Τύπου και από την άλλη προφυλακίζει δημοσιογράφους».

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος κ. Χουσεϊν Τσελίκ ενοχλημένος από την κατηγορία του Πρέσβη για άσκηση διπρόσωπης πολιτικής στην κυβέρνηση του δήλωσε: «Οι Πρεσβευτές δεν μπορούν να αναμιγνύονται στα εσωτερικά μας.

Οι διπλωμάτες ασκούν τα καθήκοντά τους εντός ορισμένων ορίων».

Τι περίεργο πράγμα για πρώτη φορά ένας πρέσβης των ΗΠΑ διαπιστώνει την διπρόσωπη πολιτική της Άγκυρας. Πράγματι του αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί οι κυβερνήσεις της χώρας του εδώ και τόσα χρόνια κλείνουν τα μάτια για αυτά που κάνει στην Κύπρο, στο Αιγαίο , στη Θράκη και αλλού.

Τον Πρεσβευτή υποστήριξε με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φίλιπ Κρόουλι, ο οποίος δήλωσε: «Συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε τις απόψεις του κ. Ριστιαρντόνε» και κατέληξε: «Η Τουρκία είναι φίλη και σύμμαχος .
Αλλά δεν διστάζουμε να υψώνουμε τη φωνή μας όταν βλέπουμε μια φίλη και σύμμαχο να μη σέβεται τις οικουμενικές αξίες».

Υπενθυμίζουμε ότι ασκήθηκε ήδη ποινική δίωξη για 23 δημοσιογράφους και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Ζαμάν για αυτά που δημοσίευσαν σχετικά με τις υποθέσεις Βαριοπούλας και Εργκενεγκόν.

Επίσης με το νόμο που ψηφίζεται στην τουρκική Βουλή για την ίδρυση και τη λειτουργία Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών ο πρωθυπουργός θα μπορεί με μια απλή εντολή του να κλείνει όποιο σταθμό θέλει για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Όμορφα και δημοκρατικά, όπως πάντα.

elzoni

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP