Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Άγνοια του Τούρκου υπουργού Άμυνας για τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων;


Eνδεικτικές των σχέσεων μεταξύ της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Vecdi Gönül σχετικά με τη ακύρωση των τελικών φάσεων των στρατιωτικών ασκήσεων “Denizkurdu-2011″ και “Efes-2011″ στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα Zaman, ο Τούρκος υπουργός από την Αττάλεια όπου βρίσκεται, υποστήριξε ότι δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την στρατιωτική ηγεσία “αφού βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, για κάποια άλλη άσκηση”! Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Gönül προσέθεσε ότι η αιφνιδιαστική απόφαση για την ακύρωση των τελικών φάσεων των ασκήσεων, στις οποίες είχαν προσκληθεί και ξένοι παρατηρητές, “προήλθε από εσωτερική αξιολόγηση του Γενικού Επιτελείου, το οποίο έχει και την ευθύνη της διεξαγωγής τους”.

Επί της ουσίας, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των δύο ασκήσεων που ξεκίνησαν από τα μέσα Μαίου, και συγκεκριμένα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εκτέλεση επί μέρους σεναρίων, τη κινητοποίηση των εμπλεκόμενων μονάδων και σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν και βολές. Σημειώνεται ότι η εθνική διακλαδική άσκηση “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2008″ είχε διεξαχθεί χωρίς την πραγματοποίηση της τελικής φάσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δύο ασκήσεις: Ασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τουρκική άσκηση “Efes 2010″, Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η διεξαγωγή των τουρκικών αποβατικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

http://www.strategyreport.gr/?p=11346#more-11346

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP