Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Συναίνεση συστήνει ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας


Την τουρκική κυβέρνηση καλεί ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου να επιδιώξει τη συναίνεση στο σχέδιό της να αναθεωρήσει το σύνταγμα, ώστε να αποφύγει νέες εντάσεις με τους κύκλους που υποστηρίζουν τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, και ενώ είχε κορυφωθεί η ένταση με την αντιπολίτευση - αποτέλεσμα των συλλήψεων στρατιωτικών με κατηγορίες για υποκίνηση πραξικοπήματος- την πρόθεσή της να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο μια σειρά αλλαγών στο σύνταγμα, το οποίο ισχύει από το πραξικόπημα του 1980.

«Η στάση του τύπου ''κάνω ό, τι θέλω'' ή ''εγώ θα έχω την τελευταία λέξη'' είναι εσφαλμένη», λέει ο δικαστής Χασίμ Κιλίτς, τον οποίο οι υποστηρικτές του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους θεωρούν υπερβολικά προσκείμενο στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το AKP δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις λεπτομέρειες της αναθεώρησης που εξετάζει, όμως τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη γνωστοποιήσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο, εκτιμώντας ότι έχει στόχο να ενισχύσει την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο κατηγορούν για παρεκκλίσεις προς τον αυταρχισμό.

Υπεύθυνοι του AKP έχουν αναφερθεί σε μια μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το οποίο έρχεται συχνά σε σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP