Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Τουρκία: ο κατηγορούμενος στρατηγός διευθύνει την άσκηση


Ο Τύπος σήμερα δίνει ευρεία δημοσιότητα στη χειμερινή άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα όρη Αλλαχουεκμπέρ, στο Σαρίκαμις, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις. Η ιδιαιτερότητα, όμως, της άσκησης αυτής, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών για τη μνήμη των 60.000 Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή, είναι το γεγονός ότι φέτος διευθύνεται από το Διοικητή της 3ης Στρατιάς, στρατηγό Σαλντιράι Μπερκ, ενώ ο ίδιος έχει κριθεί ύποπτος και, βάσει του κατηγορητηρίου του εισαγγελέα του Έρζιντζαν στο πλαίσιο των ερευνών και των ανακρίσεων για την υπόθεση Εργκενεκόν, κατηγορείται για το ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το κατηγορητήριο αυτό έγινε αποδεκτό από το δεύτερο Κακουργιοδικείο του Ερζερούμ και ο στρατηγός Μπερκ χαρακτηρίζεται ως ο υπ’ αριθμόν 1 κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή.

Για την άσκηση, που θα αρχίσει αύριο και θα διαρκέσει δύο ημέρες, μεταβαίνει στην περιοχή και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μπασμπούγ.

Τη διεξαγωγή της άσκησης αυτής το 2006 είχε παρακολουθήσει και ο Π/Θ Ερντογάν μαζί με τον τότε Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Οζκιόκ, και τους τότε Αρχηγούς των Όπλων. Το 2008 η άσκηση δεν διεξήχθη εξαιτίας της μεγάλης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στα στρατόπεδα του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ. Σημειώνεται ότι προσέλκυσε την προσοχή το γεγονός πως στη φετινή άσκηση δεν θα παρευρεθούν ούτε ο Πρόεδρος Γκιούλ, ούτε ο Π/Θ Ερντογάν.

Ο Τύπος προβάλλει το θέμα της άσκησης με τίτλους, όπως «Ο υπ’ αριθμόν 1 κατηγορούμενος θα διευθύνει τη χειμερινή άσκηση», «Μια ασύμμετρη κατάσταση», «Ο κατηγορούμενος διευθύνει άσκηση», «Ο Διοικητής, που θα είναι οικοδεσπότης στην άσκηση, είναι κατηγορούμενος».

****

Η Vatan στην πρώτη σελίδα της με τον ολοσέλιδο τίτλο «Πόλεμος μυστικών μαρτύρων» γράφει ότι 12 μυστικοί μάρτυρες, που κατηγόρησαν τον Διοικητή της 3ης Στρατιάς, στρατηγό Μπερκ, και το Γενικό Εισαγγελέα του Έρζιντζαν, Τζιχάνερ, προκάλεσαν κρίση στη δικαιοσύνη.

Ο εισαγγελέας της έδρας είπε ότι ασκήθηκε πίεση στους μάρτυρες για να αλλάξουν τις καταθέσεις τους και, προειδοποιώντας το δικαστήριο, τόνισε: «Αυτούς ακούστε τους επειγόντως».

Στο κατηγορητήριο για τη δράση της Εργκενεκόν στην περιοχή του Έρζιντζαν ο Διοικητής της 3ης Στρατιάς Σαλντιράι Μπερκ κατηγορείται ως ο ηγέτης της δομής της τρομοκρατικής οργάνωσης στην περιοχή. Επίσης, κατηγορείται για προσπάθεια εφαρμογής στην πόλη του Έρζιντζαν του «Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Οπισθοδρομικότητας», για προετοιμασία σχεδίου πραξικοπήματος με το προσωπείο σχεδίου σεμιναρίου, για προσπάθεια να θέσει την ομάδα Γκιουλέν σε κλοιό και για σχεδιασμό πραγματοποίησης πραξικοπήματος πριν τις εκλογές του 2011, στην περίπτωση που το AKP θα είχε προβάδισμα.

Από την άλλη, ο Γενικός Εισαγγελέας, Ιλχάν Τζιχάνερ, κατηγορείται ότι συνέβαλε στην προετοιμασία του σεναρίου σχετικά με την τοποθέτηση βομβών και πολεμοφοδίων, από την Ασφάλεια, στο φράγμα Τσατάλαρμουτ, ενώ λέγεται πως αυτά τοποθετήθηκαν από ύποπτους στρατιωτικούς. Κατηγορείται, επίσης, για τοποθέτηση όπλων στα σπίτια και στα σχολεία της ομάδας Γκιουλέν μαζί με τρία μέλη της ΜΙΤ, για συνάντηση με τον αξιωματικό του Ναυτικού Ντουρσούν Τσιτσέκ σε πρόγευμα, για συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τεχνοκράτες του AKP και για ενοχοποίηση του εισαγγελέα Σανάλ και του εισαγγελέα Μπόζκουρτ.

Όπως αναφέρει η Sabah στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Είναι σαν να πρόκειται για σενάριο φρίκης», το κατηγορητήριο για τη δράση της Εργκενεκόν στο Έρζιντζαν συμπεριλαμβάνει ανατριχιαστικούς ισχυρισμούς.

Στο εν λόγω κατηγορητήριο, στο οποίο ως πρώτος κατηγορούμενος υποδεικνύεται ο στρατηγός Μπερκ, οι κατηγορίες και οι ισχυρισμοί των μυστικών μαρτύρων είναι ανατριχιαστικοί. Η οργάνωση χρησιμοποίησε ακόμη και τα παιδιά, με τα οποία μετέφερε ναρκωτικά και όπλα. Επίσης, έγινε προσπάθεια για να σημειωθεί σύγκρουση μεταξύ Αλεβιτών και Σουνιτών. Καταβλήθηκε, ακόμη, προσπάθεια να στηθεί παγίδα για πορνεία εναντίον κάποιου εισαγγελέα, για τον οποίο έγιναν τα πάντα προκειμένου να εξουδετερωθεί. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ακόμη ότι είχε διαπιστωθεί παρουσία μελών του ΡΚΚ στην περιοχή πριν την επίθεση στο Κεμάχ, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα στρατιώτες, πλην όμως δεν ελήφθη κανένα μέτρο.

****

Όπως αναφέρεται τόσο στο γραπτό όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καινούργιες καταγραφές από τις κάμερες της Αστυνομίας κατά τη στιγμή που βρέθηκαν στο Γραφείο του δικηγόρου Σερντάρ Όζτουρκ στην Άγκυρα [ο Σερντάρ Όζτουρκ έχει προφυλακιστεί για την υπόθεση Εργκενεκόν] διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και το γνήσιο του «Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Οπισθοδρομικότητας», για το οποίο λέγεται ότι ετοιμάστηκε από τον αξιωματικό του Ναυτικού, Ντουρσούν Τσιτσέκ.

****

Όπως αναφέρεται στον Τύπο, χθες τελικά προφυλακίστηκαν δύο στρατιωτικοί ε.ε., που είχαν παραπεμφθεί στο δικαστήριο στο πλαίσιο της ανάκρισης για το Σχέδιο «Βαριοπούλα». Πρόκειται για τους υπαξιωματικούς Μουσά Φαρίζ και Ιμντάτ Τσολάκ.

****

Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV με τον τίτλο «Ανάκριση σε ναυάρχους για το Σχέδιο Σούγκα», οι ναύαρχοι ε.ε. Σεμίχ Τσετίν και Αζίζ Τσακμάκ, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «Βαριοπούλα», ανακρίθηκαν για το Σχέδιο Σούγκα [σ.σ.: πρόκειται για ένα από τα υποσχέδια που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο Βαριοπούλα]. Ο ναύαρχος Τσετίν είπε ότι την περίοδο εκείνη ασκούσε καθήκοντα στην Άγκυρα, γι’ αυτό και δεν έλαβε μέρος σε κανένα σχέδιο με την ονομασία «Βαριοπούλα», ούτε και συμμετείχε σε κάποιο σχετικό σεμινάριο.

Εξάλλου, ο Αζίζ Τσακμάκ, ερωτηθείς για τα υποσχέδια Σακάλ και Τσαρτσάφ του Σχεδίου Μπαλιόζ [Βαριοπούλα], που προέβλεπαν βομβιστική επίθεση στα τεμένη Φατίχ και Μπεγιαζίτ της Κων/πολης, είπε πως, για να ετοιμάσει ένας άνθρωπος ένα τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να είναι ψυχοπαθής.

Η Hürriyet στην πρώτη σελίδα της γράφει ότι ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς, προέβη σε αποκλειστικές δηλώσεις στο συνεργάτη της εφημερίδας Μετεχάν Ντεμίρ και είπε:

«Οι ενέργειες που γίνονται τελευταία για τροποποίηση του Συντάγματος οδήγησαν σε εντάσεις. Φοβάμαι πως και αυτά τα θέματα, δηλαδή τόσο της τροποποίησης του Συντάγματος όσο και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, θα έρθουν τελικά πάλι σε εμάς .

Η χώρα δεν έχει σοβαρή ανάγκη για τροποποιήσεις και μεταρρυθμίσεις; Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη συναίνεση. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα φτάσει στο στόχο της να είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Όμως, προχωρώντας στο δρόμο αυτό, τυχαίνει να έχουμε σοβαρές απώλειες. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει, ούτε εγώ, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο Π/Θ, ούτε και ο Γενικός Επιτελάρχης, ότι οι θέσεις μας είναι προσωρινές. Είναι εσφαλμένες οι προσεγγίσεις ορισμένων, οι οποίοι λένε: “Το είπα εγώ και τελείωσε. Το έκανα εγώ και τελείωσε”.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν επικρίσεις σχετικά με τις συλλήψεις. Εάν δεν υπάρχει πιθανότητα για ορισμένους να διαφύγουν ή να αμαυρώσουν στοιχεία, δεν θα πρέπει να μένουν μέσα [προφυλακισμένοι] επί μακρόν. Εάν παρατείνεται η κράτηση σαν τιμωρία, τότε αυτό αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Τουρκία κάθε υπόθεση, για να βρεθεί κάποιος τρόπος, οδηγείται στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Όμως, θα πρέπει πλέον η πολιτική να μάθει να επιλύει με ειλικρίνεια τα προβλήματα που προκύπτουν. Και να κάνει ό,τι μπορεί για την Τουρκία. Εμείς δεν είμαστε Αρχή επίλυσης των προβλημάτων. Αυτά θα πρέπει να επιλύονται μέσα στην πολιτική.

Τελευταία, στην Άγκυρα κυκλοφορεί φήμη περί απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικού κόμματος. Όμως, αυτές οι φήμες επιφέρουν ζημία μόνο στη δημοκρατία και στην οικονομία. Γι’ αυτά τα θέματα φροντίζει ο κρατικός μηχανισμός. Και όχι ο μηχανισμός κουτσομπολιών. Το έχω πει επανειλημμένα. Πρέπει να γίνει νομική ρύθμιση σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας κόμματος. Οι πολιτικοί πρέπει να επιλύσουν το θέμα αυτό μόνοι τους. Βέβαια, δεν είναι σωστό το να πούμε ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να απαγορευθεί. Π.χ. ένα κόμμα, το οποίο προκαλεί ξεσηκωμούς, φυλετικές διακρίσεις, διαμελισμό και άλλα παρόμοια, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στις σύγχρονες δημοκρατίες. Παρόμοιες εφαρμογές υπάρχουν και στην Ευρώπη. Στην τελευταία περίπτωση απαγόρευσης του DTP πήραμε σαν βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP