Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Δεν έπεισε κανέναν ο Ερντογάν


Με επιφυλακτικότητα αντέδρασε η Κυβέρνηση για τη συνέντευξη

Τα κόμματα απέδωσαν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα την κίνηση Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι τα λόγια του αναιρούνται από τις πράξεις του. Τον κάλεσαν, δε, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι της Κύπρου.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Χρειάζεται ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία να μετακινηθούν από τα λόγια στην πράξη.

Για να αποδείξουν ότι θέλουν λύση στην Κύπρο, ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία θα πρέπει να μετακινηθούν από τα λόγια στην πράξη, και έμπρακτα να αποδείξουν ότι εργάζονται γι' αυτή τη λύση, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Αναφερόταν στα μηνύματα που έστειλε προς την πλευρά μας ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μετά από συνέντευξή του σε ε/κ και τ/κ ΜΜΕ, την οποία έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, για να τους εξηγήσει τις «εποικοδομητικές πολιτικές» του. Η Ε.Ε. στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, διαπιστώνει μία μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των διακηρύξεων της Τουρκίας και των πράξεών της, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα θετικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των υποχρεώσεών της».

Πρακτικά, η Τουρκία έχει πολλές επιλογές, ως προς την ευόδωση των διακηρύξεών της, εξήγησε. «Πολλά πράγματα που υποδεικνύονται και από σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και από σειρά αποφάσεων της ίδιας της Ε.Ε. Η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τίποτα όσον αφορά το πρόσθετο Πρωτόκολλο της συμφωνίας της Άγκυρας, που αφορά στην Κύπρο και στο Κυπριακό. Επίσης, χρειάζεται να αφήσει και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματευτεί με μετριοπαθείς και ρεαλιστικές θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό να μπορέσουμε να πετύχουμε λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.
Τοποθέτηση έκανε και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι «έχει σημασία για την Κύπρο να τεθεί ως προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού από την Τουρκία». «Εμείς», είπε, «χαιρετίζουμε κάθε θετικό βήμα, αλλά πάντα με μία επιφύλαξη, μέχρι να δούμε την υλοποίηση αυτών των θέσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε δηλώσεις και ομιλίες, αλλά στις θέσεις που κατατίθενται στις συνομιλίες.

Ο λύκος που έγινε αρνάκι
Ως παράσταση του έργου «ο λύκος που έγινε αρνάκι», προσπάθησε να περάσει με τα λεγόμενα και φυσικά αμφιλεγόμενά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, τη συνέντευξή του σε τρεις ε/κ εφημερίδες, κατά την άποψη του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Φώτη Φωτίου, «ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να ωραιοποιήσει στα μάτια της ε/κ κοινότητας την Τουρκία, την πολιτική της και τους στόχους της στο Κυπριακό», και προσπάθησε να παρουσιαστεί με μανδύα και προσωπείο ειρηνοποιού, επιτήδεια και επιτηδευμένα.
Όπως τόνισε ο κ. Φωτίου, τα λεγόμενα του Ταγίπ Ερντογάν «πόρρω απέχουν από την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό», όπως επίσης και από την τακτική της χώρας στις διαπραγματεύσεις. Αυτό καθίσταται σαφές από το γεγονός πως δηλώνει από τη μία υποστηρικτής της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και από την άλλη καταθέτουν προτάσεις που στοχεύουν σε λύση συνομοσπονδίας, εξήγησε.
«Το ΔΗΚΟ καλεί τον κυπριακό λαό, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να μη δώσουν πίστη στα επικοινωνιακά παιγνίδια του Τούρκου Πρωθυπουργού», ανέφερε, καθώς οι στόχοι των Τούρκων είναι ξεκάθαροι. «Από τη μία θέλουν να φαίνονται στη διεθνή κοινή γνώμη τα καλά παιδιά που επιζητούν λύση εδώ και τώρα, και από την άλλη να επιρριφθεί ευθύνη στη δική μας πλευρά, σε μία ενδεχόμενη αποτυχία των απευθείας διαπραγματεύσεων», τόνισε. Αν η Τουρκία έχει πράγματι τη βούληση για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ας το αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατέληξε, αναφέροντας ότι «τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα».

Δεν είμαστε αφελείς
Οι δηλώσεις «αγαθών προθέσεων» του Ταγίπ Ερντογάν απευθύνονται σε αφελείς. Εμείς ούτε από αφέλεια πάσχουμε, ούτε από ψευδαισθήσεις διακατεχόμαστε, τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός. «Αν η Τουρκία έχει ως στόχο τη λύση του Κυπριακού, γιατί δεν συμμορφώνεται με τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που της έχει αναθέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία; Γιατί δεν αίρει τους περιορισμούς στην ελεύθερη πρόσβαση των κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων στην Τουρκία; Γιατί, μέσω των δηλώσεων Ερντογάν, δηλώνει ενόχληση για το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κατάργηση των εγγυήσεων του 1960; Γιατί επιμένει σε λογικές κηδεμονίας επί της Κύπρου; Γιατί επιμένει σε δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης;», διερωτήθηκε ο κ. Κουταλιανός.
Τόνισε ότι εδώ και 35 χρόνια, η Τουρκία δεν έχει προβεί σε μία, έστω, κίνηση καλής θέλησης και οι ανέξοδες δηλώσεις δήθεν διαλλακτικότητας και δήθεν ειλικρινούς επιθυμίας για λύση, δεν μπορούν να συσκοτίσουν και να διαγράψουν τη σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα της αδιαλλαξίας, κακοπιστίας και στρεψοδικίας.

Πάγιες θέσεις με γαρνιτούρα
«Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε πάγιες τουρκικές θέσεις, γαρνιρισμένες με δήθεν μηνύματα ειρήνης», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας. Όπως εξήγησε, η επιμονή του στο απαράδεκτο τουρκικό έγγραφο και η παραπομπή της πτυχής των εγγυήσεων σε δήθεν τετραμερή διάσκεψη, αποδεικνύει ότι η Άγκυρα δεν έχει μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις της και καταρρίπτει το μύθο περί συνομιλιών κυπριακής ιδιοκτησίας. «Αν πραγματικά ο κ. Ερντογάν είναι ειλικρινής και θέλει να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ας εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο και ας συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Γιωργάλλας. Όλα τα άλλα, κατέληξε, είναι έπεα πτερόεντα και αμπελοφιλοσοφίες της τουρκικής προπαγάνδας.

Διαψεύδεται από την κατοχική πραγματικότητα
Ως ένα πολύ έξυπνο επικοινωνιακό τέχνασμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και μεθοδικότητα, χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν. Όπως εξήγησε ο κ. Περδίκης, ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει γι' άλλη μία φορά επικοινωνιακά προγεφυρώματα με αυτή τη συνέντευξη. «Δυστυχώς, τα ψεύτικά του λόγια διαψεύδονται από την κατοχική πραγματικότητα», τόνισε.
Ο κ. Περδίκης υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν έκλεισε τη συνέντευξή του με την απειλή «υπάρχει πάντα ένα όριο στην ανοχή και το όριο αυτό δεν είναι απεριόριστο», ξεσκεπάζοντας έτσι τη μάσκα της ειρήνης και τη φάρσα της «επίθεσης φιλίας».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP