Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ταλατοποίηση των διαπραγματεύσεων


Τους τελευταίους μήνες ζούμε στον αστερισμό της επανεκλογής του Ταλάτ στην προεδρία της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Τον οποίο, προς άρσιν κάθε κακόπιστης παρεξήγησης και κάθε κακόπιστης παρερμηνείας, προτιμούμε από τον Έρογλου. Χωρίς βέβαια αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ως προς το ποιος καθορίζει πολιτικές σε σχέση με το Κυπριακό. Που είναι η Άγκυρα και το βαθύ τουρκικό κράτος.
Υπάρχουν κάποια καθήκοντα που έχουν παραβιαστεί κατά τρόπο αυτοκαταστροφικό.
Πρώτον, οι εκλογές στα κατεχόμενα συνιστούν παράνομη διαδικασία, αποσχιστική ενέργεια που παραβιάζει βάναυσα και κατάφωρα τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεύτερον, οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα εκπέμπουν το μήνυμα διεθνώς και εντός Ε.Ε. ότι στο παράνομο μόρφωμα του ψευδοκράτους λειτουργεί κράτος, το οποίο οργανώνει εκλογές και διαθέτει πολιτειακές δομές. Αντί καταγγελίας αυτής της διαδικασίας, με την ανοχή και τη συνδρομή μας παρουσιάζεται η παράνομη εκλογή ως ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Τρίτον, στο βωμό της επανεκλογής Ταλάτ έχουμε καταστεί συναυτουργοί σε μετατροπή των απευθείας διαπραγματεύσεων σε πεδίο προεκλογικής εκστρατείας. Έχουμε συνδράμει σε μια ταλατοποίηση των συνομιλιών.
Ήδη οι πληροφορίες παρουσιάζουν την προσπάθεια, που θα καταβληθεί στις εναπομένουσες συναντήσεις των απευθείας διαπραγματεύσεων, να επικεντρώνεται στην παρουσίαση της «προόδου» για να στηριχθεί η υποψηφιότητα Ταλάτ. Υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις περί προόδου του Αλ. Ντάουνερ προκειμένου να δικαιολογηθεί η έλευση του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο. Μια επίσκεψη που δεν είχε κανέναν άλλο στόχο ή νόημα, παραμόνο τη συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία Ταλάτ. Η επίσκεψή του, μάλιστα, στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο συμπλήρωσε και την απαραίτητη επικοινωνιακή γαρνιτούρα.
Η μετατροπή των απευθείας διαπραγματεύσεων σε πεδίο και εφαλτήριο ανάπτυξης της εκλογικής προσπάθειας του κ. Ταλάτ συνιστά ένα ακόμη δείγμα της ανακόλουθης, λανθασμένης και ζημιογόνας διαχείρισης του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Το μήνυμα που δίνεται διεθνώς από όλη αυτή την «παράσταση», είναι ένα: Η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε να συμφιλιώνεται με την ιδέα του ξεχωριστού κράτους των Τ/κ. Είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθεί ο κ. Χριστόφιας;

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP