Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΚΟΥΡΔΟΣ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ DTP, ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Περιμένει πολιτικό άσυλο κλεισμένος στο terminal


Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ

Μνήμες από την υπόθεση Οτσαλάν ξυπνά η περίπτωση του Μουσταφά Σαρικάια, υψηλόβαθμου στελέχους του κουρδικού κόμματος DTP (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα), που κρατείται από τις παραμονές των Χριστουγέννων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, αναμένοντας τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Η άφιξη του 45χρονου Κούρδου προκάλεσε το ενδιαφέρον πολιτευτών, βουλευτών και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μέσω της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για την έκβαση της υπόθεσης και την τύχη του κρατουμένου, αναφέρουν πληροφορημένες πηγές.

Το αεροπλάνο των κυπριακών αερογραμμών, που εκτελούσε την πτήση Πάφος-Σόφια, προσγειώθηκε εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη στις 16.05 το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στη Βουλγαρία την ημέρα εκείνη. Στο διαβατηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το όνομα Σαρικάια, που αναγραφόταν στο νομιμοφανές βουλγαρικό διαβατήριο, είναι καταχωρισμένο στο σύστημα Σέγκεν και ότι σε βάρος του εκκρεμεί τουρκικό ένταλμα σύλληψης.

Κινδυνεύει
Ο 45χρονος ανέφερε στους αστυνομικούς ότι διώκεται για την πολιτική του δράση, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύει η ζωή του, ενώ παραδέχτηκε αβίαστα την πλαστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων, που φαίνονταν γνήσια και έφεραν σφραγίδες ελέγχου των κυπριακών αρχών. Αμέσως υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση και αναμένεται να απαντηθεί μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών.

Η διαδικασία άμεσης επιστροφής στην πρώτη χώρα εισόδου της Ε.Ε., δηλαδή την Κύπρο, δεν τηρήθηκε και ο 45χρονος παρέμεινε στον Κρατικό Αερολιμένα της Θεσσαλονίκης. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για «παράνομη είσοδο», για «κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων» και παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου δικάστηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.

«Αναγκάστηκα να βγω παράνομα από την Τουρκία, επειδή διώκομαι για την 30χρονη πολιτική μου δράση. Γι' αυτό το λόγο φυλακίστηκα, από το 1984 έως το 2004», ανέφερε στην απολογία του ο Σαρικάια και σημείωσε ότι είναι ιδρυτικό στέλεχος του DTP, που κρίθηκε παράνομο στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2009. Οι τουρκικές αρχές το συνδέουν με το ΡΚΚ.

Αθώωση
Μετά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο και δέχτηκε την «κατάσταση ανάγκης, που αποκλείει το άδικο», εφαρμόζοντας το άρθρο 25 του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του νόμου «περί αλλοδαπών», που προβλέπει ατιμωρησία «στους πρόσφυγες και στα πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση για την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα, κατά την έννοια της Σύμβασης της Γενεύης του 1951».
Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται η ενημέρωση της χώρας που καταζητεί ένα πρόσωπο, όταν υπάρχει αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

* http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=236774

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP