Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Κίνηση αιφνιδιασμού


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Την απειλή ότι το Κυπριακό θα παραμείνει για πάντα άλυτο, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διακόψει την ενταξιακή πορεία της εξαιτίας του προβλήματος, θα εκτοξεύσει η Άγκυρα, αποκαλύπτει Τούρκος αρθρογράφος.
Ο Σαμί Ιντίζ σε άρθρο του στη «Μιλιέτ» εκτιμά ότι θα υπάρξει φέτος, αντιπαράθεση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την αξιολόγηση της Τουρκίας και τις ενστάσεις της Κύπρου. «Άλλωστε», επισημαίνει, «αυτό διαφαίνεται και από το γεγονός ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο δεν εξελίσσονται καλώς».
Η τουρκική κυβέρνηση, προσθέτει ο αρθρογράφος, προκειμένου να μετριάσει τις «προφάσεις» της Ε.Ε. ή να τις αφαιρέσει εντελώς, ενδέχεται να πει στην...Ευρωπαϊκή Ένωση: «Αν οι ενταξιακές συνομιλίες διακοπούν εξαιτίας του Κυπριακού, το οποίο δεν συνδέεται με την ένταξη, τότε η ευθύνη θα βαραίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να γνωρίζει η Ε.Ε. ότι θα έχει στα χέρια της ένα άλυτο πρόβλημα. Αυτό της Κύπρου».
Ο αρθρογράφος, όμως, παραθέτει και την άλλη άποψη στην Άγκυρα. Κάποιοι κύκλοι, γράφει, προβλέπουν ότι προκειμένου να μην οδηγηθούν τα πράγματα στο σημείο αυτό, προτείνουν όπως η Τουρκία εντός του έτους, ανοίξει τα λιμάνια της στα υπό κυπριακή σημαία πλοία. «Αν αληθεύει κάτι τέτοιο, τότε δεν γνωρίζουμε γιατί περιμένουμε ακόμη και δεν ανοίγουμε τα λιμάνια από τώρα», διερωτάται ο Τούρκος αρθρογράφος.
Επισημαίνει, σχετικά, ότι εάν η Τουρκία ανοίξει τώρα τα λιμάνια της, θα καταλάβει απροετοίμαστους τους Ελληνοκυπρίους και θα τους στερήσει ένα επιχείρημα κατά της Τουρκίας. Διότι τώρα ποντάρουν σε μια «κυπριακή κρίση» μεταξύ Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει.
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο διορισμός του Εγκεμέ Μπακίς, ως νέου διαπραγματευτή με την Ε.Ε., στηρίζεται στην εκτίμηση ότι το 2009 θα είναι κρίσιμο σημείο καμπής στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Και ακριβώς, λόγω αυτού, η Τουρκία θέλει να στείλει το μήνυμα στην Ευρώπη, ότι το ενδιαφέρον της για ένταξη παραμένει αμείωτο. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, τη στιγμή που ο διορισμός του Μπακίς προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στην Ε.Ε.

Μπαν Κι Μουν- Ταλάτ στην Άγκυρα
Ο Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν βρίσκεται στην Άγκυρα όπου θα συζητήσει το θέμα της Γάζας, αλλά και το Κυπριακό με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν.
Στην Άγκυρα πήγε χθες και ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ενόψει και της έναρξης της συζήτησης, στις απευθείας συνομιλίες, του κρίσιμου κεφαλαίου για το περιουσιακό στις 28 Ιανουαρίου. Ο Ταλάτ αναμένεται να λάβει οδηγίες για το χειρισμό του κεφαλαίου, το οποίο θεωρείται ακανθώδες.
Ο Ταλάτ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Γκιουλ στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συμπροεδρεύσει μαζί του σύσκεψης αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους. Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Ερντογάν στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στην Άγκυρα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP